【深圳好去處】深圳一日遊 | 深圳灣口岸美食行程:地鐵沿線打卡點推介( Line Café + 麻辣火鍋街 + 南山區4間咖啡店)

【深圳好去處】深圳一日遊 | 深圳灣口岸美食行程:地鐵沿線打卡點推介( Line Café + 麻辣火鍋街 + 南山區4間咖啡店)

不少香港人都會趁住周末的小假期,約齊班好友閨密,一齊尋找深圳好去處。其實深圳美食不是只有喜茶和海底撈,今次介紹鄰近深圳灣口岸的行程推介,有齊麻辣火鍋街、4間打卡靚cafés,全部都是地鐵沿線,非常方便。就趁住幾日假期,約閨密或伴侶一齊來趟深圳一日遊,狂掃深圳美食!

撰文: Cynthia|攝影:Fion

深圳好去處 深圳美食推介

比起香港,深圳消費真係平啲,以下面4間cafés 為例,每間人均大約RMB50-80就可以捧住個肚走。甜品的價錢大概在RMB20-40左右,比起香港真係平好多!而麻辣火鍋兩個人食會貴少少,多人share 湯底的話,叫好多都係每人百幾蚊,非常適合去深圳一日遊。

深圳一日遊 2人同遊 一日消費
午餐 逸塔花園 大蝦牛油果米紙 RMB32/約HK$40
薯條 RMB22/約HK$27
雙人特調水果茶 RMB45/約HK$56
下午茶 鄰間 雙人銀針茶 RMB52/約HK$65
半熟蛋糕2件 RMB38/約HK$47
晚餐 大龍燚火鍋 湯底+6樣食物+飲品 RMB257/約HK$319
車費 約RMB20/約HK$24
總數:約HK$289/人

 

深圳 美食

深圳灣口岸美食行程 必去南山區

深圳除咗幾個港人最熟悉的大商場:萬象天地、歡樂海岸、華僑城外,想搵文青特色小店,一定要去南山區,展開深圳美食之旅!最近的口岸是深圳灣,出發到南山區的小店一般車程在30分鐘左右,可以一日內玩完成個區域,必定令你的深圳一日遊更滿足!

相關文章