GOtrip一直鼓勵大家欣賞香港郊遊風景,教學文章寫了不少,也轉載了很多行山愛好專頁的文章,不過說到用影片角度走過香港每條行山路線,比文字圖片帶出更深體會;今年成立的Youtube頻道Joyee Walker用嚴選 精煉的片段,務求於最短時間,幫大家選出真正適合自己的路線!以下精選當中7條路線,適合大家周末遊前睇一睇,降低中伏機會呀!

accident_tuenMUn
2017年更新:沒遮擋兼且多碎石的屯門「菠蘿山」路段,近年成為最易生意外的郊遊路段之一,未到夏季、已有多樁登山求助個案,讀者出發前請自行評估體力、宜做足準備,需知道這路段絕非政府規劃的郊遊徑,假日遊人泛濫不代表您可以兩手空空就前往,想知如何做好準備、避免中暑求助收場,請參考 GOtrip 2016年的報導:港版大峽谷 至下白泥行山日落指引(圖片來源:《蘋果日報》即時新聞)

01 | 【最愛歡迎!菠蘿山】4分鐘睇完 港版大峽谷

路線特色 : 港版大峽谷,下白泥靚靚日落,易行又清風送爽,但交通不算方便,尤其下白泥離開要等小巴出天水圍

02 | 【山頂公園】3分鐘睇完 真・野餐聖地

路線特色 : 真・野餐聖地,香港人既秘密花園,十分易行,環境清幽又帶點神秘,仲有多個青青草原,任君選擇,但交通不算方便,要係港島再轉車上山頂。

https://www.youtube.com/watch?v=aJUKk6LDC8E

03 | 【昂平草原】3分鐘睇完 綠・青青草地

路線特色 : 綠・青青草地,可以 露營 玩滑翔傘 影芒草既好地方!難度唔算高,地點亦算方便,唯有一定長度,要預留多一點時間。

04 | 【破邊洲】4分鐘睇完 嘆・宏偉地貌

路線特色 : 路線特色 : 嘆・宏偉地貌,沿路不斷感嘆大自然鬼斧神功之力。沿途環境一絕,大部份時間都有一望無際既海景。更有多個沙灘及石灘遊玩。唯難度頗高,分支路亦多,緊記盡量著長褲以防長草樹枝刮腳。

https://www.youtube.com/watch?v=PZGHRxmHits

05 | 【梧桐寨】3分鐘睇完 綠・青青草地

路線特色 : 超・壯觀瀑布,香港為數唔多有瀑布睇既地方,尤其雨後水量更為澎湃!唯有一定既難度同長度,須量力而為。

06 | 【龍脊】3分鐘睇完 易行景靚

路線特色 :路線特色 : 位處港島,易行又景靚,cp值高,陽光沙灘與行山,但山頂至終點有一段頗悶的路程,可選擇落山後立即轉巴士離開

07 | 【城門水塘】5分鐘睇完 林蔭遇馬騮

路線特色 : 難度低,風景靚(謝安琪mv《山林道》都係度取景),夠浪漫,有靚靚地方野餐,主要係林蔭下行走,途中仲會有大量馬騮仔

下一頁:香港行山「谷阿莫」 | 6分鐘行完 大浪西灣

香港行山「谷阿莫」| 4分鐘行完 嘆・宏偉地貌《 破邊洲 》