台灣朋友常常好奇港燦為何總要去便利店搵食,全因當地的便利店有價廉物美的即食「鮮吃」﹗除了關東煮外,入冬仲有個「法拉利級」的推介「叉燒豚骨拉麵」,拉麵湯底由日本醬料大師Ebara獨家調製,上星期剛於台灣7仔上市,售價NT129/HK$31!睇埋仲有咩入冬便利店熱食推介啦~

 

撰文:genius-icon

必食1: 7-11叉燒豚骨拉麵

售價:NT129/HK$31
必食推介:★★★★★

記者點評:11月21日才正式全面推出的  Ebara拉麵 ,雖是冷櫃中最貴,但3塊低溫慢煮叉燒,加上彈牙拉麵,真心好味。將冰鮮拉麵拆開,就咁放入微波爐叮4分鐘,一打開已有濃濃豬骨香,麵條不會糊掉發脹,質素與在拉麵店吃到的不遑多樣!

由日本直接輸入湯底,原汁原味,叉燒瘦而不膩、麵條彈牙,即食麵中完全超班呀﹗
由日本直接輸入湯底,原汁原味,叉燒瘦而不膩,麵條彈牙,即食麵中完全超班呀﹗

Ebara拉麵 湯底用以日本直送豬、雞雙湯頭,吃完不會太口渴。最貼心是加上大量筍絲、黑木耳絲,份量又多,最後食淨幾啖麵,罪過。
Ebara拉麵 湯底用以日本直送豬、雞雙湯頭,吃完不會太口渴。最貼心是加上大量筍絲、黑木耳絲,分量又多,最後食剩幾啖麵,罪過。

必食2: 雅方一人隨意火鍋杯 羊肉爐

7仔、Family Mart、OK均有售
售價:NT59/HK$14
必食推介:★★★★☆

記者點評:好正!有成6至7粒羊肉,冇腥膻味、雪味,更有金菇、腐皮配料。雅方為火鍋產品老品牌,湯用上薑、八角、茴香、甘草等調味,但有點油膩。

除了羊肉,還有藥膳排骨等選擇
除了羊肉,還有藥膳排骨等選擇。