又到聖誕!又到聖誕!聖誕有什麼好做?看「LEGO聖誕村」吧!50個LEGO巨人,陪你過聖誕!

仿北歐製的 LEGO聖誕村


香港冬天唔會落雪,沒幸感受白色聖誕。但今個聖誕,唔玩飄雪,玩飄LEGO積木!LEGO為了慶祝80大壽,於時代廣場舉辦「LEGO聖誕村」展覽,展出各款以聖誕為主題的LEGO巨大模型,讓各巿民遊客化身「LEGO人仔」,感受聖誕村的氣氛!

聖誕村根據北歐的樓房及街景砌成,有如置身芬蘭聖誕村。而本展覽的特別之處,是將「LEGO聖誕村」實物模型1:20放大,活現於大家眼前。聖誕村內的LEGO書店、扒房、咖啡室做得仔細非常,而2樓的火車站場景,與真的火車站一樣,一一刻劃LEGO火車、旁邊的花店、郵局、麵包店。

當然怎少得1:20放大的LEGO巨人,聖誕老人、魔術師、廚師、小丑等緊你同他們合照!

時代廣場「LEGO®聖誕村」
活動日期:11月16日至明年1月2日
開放時間:8:00 – 22:00
地點:時代廣場露天廣場及二樓大堂

我的Blog: http://leechunheifrancis.blogspot.hk
Fanpage: http://www.facebook.com/?q=#/auo.page

LEGO列車出動!!

得意糖果屋,入面有不少LEGO糖果。

糖果屋內唔單只有糖,仲有蟻……

LEGO Cafe,你可在裡面賞名畫,食蛋糕!

扒房都有!

廚師現場整俾你食!

雪橇出場了!

這個大雪人吸引到你嘛?

LEGO人仔又怎少得呢?

大衛LEGO拍飛!

波板糖大過頭的LEGO小朋友

哥仔等緊咩?

LEGO聖誕大街。

此為聖誕大街的LEGO模型,似嗎?

呢棵聖誕樹,我好想要呀!

花店下的戀人。

記得睇呢間屋,有過2000個LEGO人仔架!

真實版又變返LEGO模型咁!

5位聖誕老人歎咖啡,食牛角包!