<點解你又係台灣之出發去蘭嶼> 返黎香港一日又飛,其實我真係間中weekend trip,頂多請一日假,認真返工,認真去玩,你都可以。今次旅程,去一個我完全陌生的地點,台灣其中一個離島「蘭嶼」,一個期待好耐可以拜訪的神秘部落地方。要坐足3程飛機香港-台北-台東-蘭嶼,依家上機坐去蘭嶼啦。

Taiwan_lanyu island1

坐「19人小螺旋機」去蘭嶼!

Taiwan_lanyu island2


要坐足3程飛機香港-台北-台東-蘭嶼,19人的小螺旋飛機,check in個靚仔安排坐機師後面,堅型呀~

Taiwan_lanyu island3用食指按iPhone 6Plus係飛機影落黎,無加色素!靚到爆!
Taiwan_lanyu island4

在台灣最美麗海景的學校跑步-蘭嶼椰油國小

Taiwan_lanyu island16讀乜鬼成萬蚊一個月九龍塘d名校,阿媽,我要讀椰油國小!!!! 被譽為台灣最美海景學校,被老師罰企走廊吹風睇海景都幾爽!

上課時聊天被罰站校長室門口

Taiwan_lanyu island17

希望佈滿幸福的種子

Taiwan_lanyu island5

「海的窩民宿」大明星-花花

Taiwan_lanyu island7

事實證明我無肥過隻豬,不過有機會蠢過隻豬。佢叫「花花」,海的窩民宿的大明星 — at 蘭嶼海的窩民宿.花花,浪子回頭呀!

Taiwan_lanyu island8

Taiwan_lanyu island13


老闆說這杯叫海景冬瓜檸檬茶 -at 蘭嶼八代灣小木屋

Taiwan_lanyu island21

把心留給這片海洋。