大學生只為睇星 唔識尊重|要人停止玩手機簡直嘥氣

大學生只為睇星 唔識尊重|要人停止玩手機簡直嘥氣

陳奕迅28/3在公開大學演講,其間學生不停玩手機,Eason 在台上有示意學生停止玩手機,但仍然不停有人唔專心聽講。發問時,更加問一些「無厘啦更」的問題,例如可否跟他拍照,令到歌神非常冇癮,兼且黑面離場。

對於跟大學生講課,我經驗不足,可是唯一一次近期的經驗,足以令我說,覺得感同身受,兼且唔想再去。

話說有位朋友的朋友,教授關於食物文化的課,作為食物造型師,我獲邀去講課半小時。說實在,我大可以去到吹水,但是為了課程更加有趣,雖然朋友沒有叫我做,我也準備了一個PowerPoint,閒閒哋都做咗個幾兩個鐘。在尖沙咀匆匆忙忙入大埔,再轉的士到達學校,我以為可以分享一下自己的工作體驗!到開課的時候,老師有老師講,同學有同學玩手機、傾偈、唔專心,完全冇諗過要停下來聽老師講,其實我心諗已經_街,到我講時,仍然有兩位女學生不斷傾談,我明明已經望著她們,其中一位更是叫另外一位收聲,但是仍然講唔停,其實咁想講,不如出去課室講啦!我心諗,你都take咗attendance,後來有些遲到的同學坐低,好像見到朋友catch up 一樣,我就忍唔住了:

相關文章