香港除咗繁華嘅市中心之外,仲有好多保留城郊風味嘅地方!

你話喺香港去銅鑼灣、旺角、尖沙咀呢啲熱鬧人多嘅區域去到悶?

小編今次就介紹你離開市中心,去下大嶼山,都咪話唔refreshing!留喺香港本地旅遊有咩好?

好處就多囉!首先,你需要嘅時間同金錢都唔使太多,基本上係冇要求!

其次,香港交通咁發達,travel嘅時間唔使好多,所以絕對唔會太攰。

第三,就係幾時想去都得啦!星期六拍拖諗唔到去邊?咪即刻入去走個轉囉~~

所以,邊個話喺香港唔可以去旅行!!!

以下落嚟為大家介紹嘅地方,想一次過去晒又得,分開幾次去都得,得咗!

注意:請尊重自然環境,自己垃圾自己帶走,切勿喧嘩或影響居民,做好本分,一同享受這城市的美好風景。

想喺大嶼山過晚夜?即刻預訂大嶼山嘅精選住宿啦!

香港遊景點#1:大嶼山愉景灣

是位於香港新界大嶼山東北部的一個海岸地區,是一個私人發展的現代化市鎮,愉景灣範圍包括幾個海灣,分別是稔樹灣、蟹地灣、菜園灣、大白灣、二白灣、三白灣及四白灣。

愉景灣

愉景灣的D-Deck是個美食區,雲集多間吃不同國家菜式的餐廳,但最重要的是D-Deck的餐廳都是露天臨海,

不論是下午在傘下喝杯espresso或冰凍啤酒,還是晚上,看着迪士尼煙花吃頓燭光海鮮餐,D-Deck同時吃美食、吃環境及吃氣氛。

愉景灣

在愉景灣D-Deck吃個下午茶??或晚餐,簡簡單單享受生活!

愉景灣

愉景灣禮堂是愉景灣地標之一,人人說這間愉景灣白色禮堂很浪漫,但除非搞婚禮,平日是不開放的。

而從外面看,這所三角形的建築物,設計很劃時代,反而型格多於浪漫,絕對係必到影相位!

想喺大嶼山過晚夜?即刻預訂大嶼山嘅精選住宿啦!

愉景灣地圖及交通網絡前往愉景灣

渡輪由中環3號碼頭乘坐渡輪往愉景灣,船程約25分鐘。位於愉景灣碼頭旁的正是D-Deck。
巴士於東涌港鐵站乘搭DB01R / 香港國際機場乘搭DB02R / 欣澳港鐵站乘搭DB03R 可直達愉景灣巴士總站,車程約20至30分鐘。於香港國際機場乘搭DB02A / 欣澳港鐵站乘搭DB03P可直達愉景灣北商場或香港愉景灣酒店。
的士的士可於愉景北愉景灣酒店對面限制範圍內上落客。

香港遊景點#2:大澳

大澳位於香港新界大嶼山西部,是香港現存最著名的漁村,村落部分位處大澳島上。大澳的水鄉風情獨特,故有「香港威尼斯」之譽。

大澳

大澳藍色橋和棚屋

棚屋是大澳漁村的標誌,也是香港最為獨特的景觀之一。

密密麻麻的棚屋、縱橫交錯的水道與橋樑,因而構成大澳現今的面貌。

大澳的棚屋就建在漁村中間一條河道的兩旁。棚屋戶戶相連,部分通道更會穿過鄰居的客廳或廚房,造就了親近的鄰里關係。

想喺大嶼山過晚夜?即刻預訂大嶼山嘅精選住宿啦!

大澳

遊大澳,你可以乘舢舨小艇在水道中穿梭,近距離欣賞棚屋;又或者在漁村裏走一圈,感受大澳的漁村風貌。

中華白海豚

觀賞中華白海豚只需數十元,便可租借小船。村民會駕駛小船,引領遊客縱橫水道,並往海中短途遊覽。

想喺大嶼山過晚夜?即刻預訂大嶼山嘅精選住宿啦!

到達交通:在港鐵東涌站B出口的巴士總站乘坐11號巴士至大澳巴士總站,車程約50分鐘。

下車後步行5分鐘至大涌橋,再沿水道兩旁走。
從港鐵東涌站B出口的東涌纜車站,乘搭纜車至昂坪纜車站。

下車後步行約5分鐘到昂坪巴士總站,搭乘21號巴士至大澳巴士總站,車程約20分鐘。下車後步行5分鐘至大涌橋,再沿水道兩旁走。

香港遊景點#3:梅窩

梅窩的單車風氣非常盛行,區內亦有單車舖可供租車,有些單車設有乘客位,你可載着女朋友環遊梅窩,漫步泳灘。
梅窩的風景優美,背山面海,除了宏偉壯觀的自然景色外,還有寬敞的銀礦灣泳灘,踩踩車,游游水。
由於區內的道路發展頗為完善,踩着單車便可到達各個景點。不過梅窩地小,很快便能夠完成你的單車之旅,
而且租單車$40有交易!

梅窩有兩家單車檔,碼頭附近一檔是賣單車的,銀礦灣 酒店側的一檔, 可以$40租一日, 可由9:00am 踩到 6:00pm。

銀礦灣泳灘

銀礦灣泳灘,要浪漫當然要帶另一半漫步沙灘,睇埋日落!

 

袁氏更樓

map_tour12

梅窩絕對係本地單車遊嘅好地方!跟住路線,就可以一次過睇晒所有景點喇!

水路交通:

  • 新渡輪:梅窩 ↔ 中環(六號碼頭)
  • 新渡輪:坪洲 ↔ 梅窩 ↔ 芝麻灣 ↔ 長洲
  • 坪洲街渡:梅窩 ↔ 愉景灣
  • 坪洲街渡:梅窩 ↔ 坪洲

(備註:新渡輪高速船不可攜帶單車,乘客可攜帶單車登上普通渡輪(慢船)。所有渡輪服務,除成人票價外,乘客需另外購買單車票,新渡輪單車票價 $19.5,坪洲街渡單車票價 $10。攜帶單車上船的乘客需要從貨物入口的閘口入閘上船。)

陸路交通:

  • 嶼巴1號線:梅窩 ↔ 大澳
  • 嶼巴2號線:梅窩 ↔ 昂平(寶蓮寺)
  • 嶼巴3M號線:梅窩 ↔ 東涌
  • 嶼巴4號線:梅窩 ↔ 塘福

(備註:部分新大嶼山巴士設有行李箱,容許乘客攜帶單車,不過乘客必須拆去單車車輪,並須確保其單車於行程中能穩妥地固定,而每部巴士每程只可運載最多一部單車。)

注意:請尊重自然環境,自己垃圾自己帶走,切勿喧嘩或影響居民,做好本分,一同享受這城市的美好風景。

相關文章