次次去台灣夜市,點少得夜市瘋狂掃街!芸芸小食之中,呢期最hit應該都有特大章魚燒份,除了爆多章魚粒,仲有海鮮、豬肉丸及蔬菜作餡料,食一粒已經飽到姐姐不行鳥!最令一眾網友驚訝的是,巨型章魚燒一球只售NT60,約HK$15,究竟邊個夜市先食到?等我起底先!

20160714_195637
鐵頭章魚哥大丸子每逢星期四至六都會在台東觀光夜市出沒,此外店家亦設fb專頁。

巨型章魚燒在台灣又名炸彈燒,剩係個名都霸氣十足!雖然夜市攤檔變幻莫測,不過要想食到巨型章魚燒都唔係冇辦法,台東觀光夜市就有間鐵頭章魚哥大丸子,每逢星期四至六都會在台東觀光夜市擺檔,星期日則在四維路夜市出沒!

餡料超過10款

螢幕快照-2016-10-18-下午06.02.12
巨型章魚燒NT60/ 約HK$15 餡料過10款,包括西芹、章魚、冬菇、南瓜、西蘭花、蟹柳、蝦、豬肉丸等等。

記者真人實測,食完一粒已經飽到上心口,會有種罪惡感。重點係,拳頭咁大粒都係NT60咋!嗚啊!

20160714_194623
一共6種口味:原味、辣椒、芥末、蒜香、咖喱、黑胡椒及海苔,老闆推薦芥末口味,加上爆多沙律醬,甜中帶辣,勁正!

幾個朋友分享最好

記者及攝影師各柯打了一球,食完一粒就飽到上心口!如果想掃街,不妨同朋友仔一齊食。此外,網上有傳巨型章魚燒曾於高雄瑞豐夜市、新北南雅夜市、嘉義嘉樂福夜市都出現過,大家見到不妨開心些牙啊=)

鐵頭章魚哥大丸子
電話:+886 963 088 278
fb專頁:鐵頭章魚哥大丸子

去片:

sticker

下一頁:士林夜市騙案 | 台灣士林夜市天價水果檔專坑旅客

shaerLink_taipei_fruits