8月「尼妲」來襲,數百航班延誤,真係天氣不似預期。到自己去旅行先遇上颱風、暴雨令航班延誤或取消,真係又嬲又無助!好彩事先買定 旅遊保險 有得賠償,起碼跌咗個橙都叫執番個桔。不過,現時各機構的旅保計劃賠償條款各有不同,索償金額亦有差異。以下就為大家分析幾個賠償情況,邊間對你來講最有保障?睇完就識揀!

01 |  航班延誤幾耐先有得賠?賠幾多?

一般情況下,旅遊保險會因惡劣天氣、工業行動、騎劫及交通工具機件故障等所導致的航班延誤賠償$200-300 不等。

不過,延誤的時間最低限制則有所不同。滙豐(安盛)、恒生(昆士蘭)、豐隆旅保會就延誤 6 小時賠償$250,而美亞保險的索償門檻較低,延誤滿 5 小時將賠$300,

索償門檻最高則為三井住友,要延誤 8 小時才會賠償$250。不過要留意番,早前有港人因颱風導致行程延誤 50 小時仍然不獲賠償,原因係颱風於投保時已經存在,所以大家買旅保記住唔好出發前半日先嚟買呀!

02 | 因航班延誤而滯留外地,又要租多晚酒店,保險包唔包?

如果因航班延誤而滯留外地而需額外交通費用同租住酒店,多數公司都會作出實報實銷的住宿及交通賠償。
萬一真係心急等唔切,要另外買其他航空公司機票或轉飛其他目的地返港,亦可獲交通賠償。
其中藍十字保險的尊尚計劃提供上限 1 萬元的交通費,以及上限 2,000 元的海外住宿費,賠償額最高。
惟滙豐(安盛)、三井住友、豐隆旅保不設以上賠償。而提供額外費用賠償的公司均表明,現金賠償與額外賠償只能二擇其一,大家要留意番喇!

26770276
圖片來源:www.todayonline.com

03 | 等到冇心情去!取消行程旅保賠唔賠?

其實,保險公司只會在以下情況,先會就取消或縮短旅程的損失作出賠償,包括:
受保旅客需出庭作證;出任陪審團;被強迫性隔離(如懷疑染病或隔離檢疫);直系家人(有的包括未婚夫/妻)、同行夥伴、生意夥伴遭遇身故、嚴重疾病、嚴重身體受傷;出發特定日子內住宅受水災或火災嚴重損毀;出發前 7 日旅遊目的地被香港保安局發出黑色外遊警示。
不過有個別保險公司,會向航班延誤太久而決定取消行程的投保人作出賠償,一般延誤至少 10 小時。

如安達及三井住友,而藍十字保險,會賠償旅客因預先繳付而被沒收的旅費及住宿費,上限為$3,000。

04 | 唔買旅保,航空公司會唔會就航班延誤而賠償呢?

根據飛行條款,惡劣天氣或航空交通管制引起延誤,航空公司並唔一定會賠償。除非延誤是基於航空公司自身原因(例如機件故障)而導致取消或延誤航班。

多間航空公司如國泰、中華等均承諾會安排旅客乘搭其他航班,免收額外費用;乘客亦可安排退款。

不過,近年港人熱愛的廉價航空大多不能退票,而更改航班亦均需額外負擔手續費,如捷星、虎航等。而香港快運及樂桃航空則為例外,颱風天航班被取消,退票(樂桃需付約$80手續費)或改期皆可!

05 | Claim 保險 邊啲文件要帶齊?

除咗填好索償表格,謹記向航空公司拿取航班延誤證明同延誤航班本來嘅電子機票,最好備埋購買帳單,萬無一失!

仲有!

最近富衛同7-Eleven合作,全港首次推出便利店有售嘅旅遊保險,3 款投保計劃,絕對足夠涵蓋 16 日或以下嘅旅程。保險啟動步驟亦非常簡單,上網輸入代碼後即時生效。另外,旅遊卡另一好處就係抵買!投保 6 日保險卡售價為$120 ,反而上富衛官網購買就要$175 ,平好多!以後買旅保就唔使信用卡過數咁麻煩,去 7 仔嘟一嘟都買得,勁方便!

螢幕快照-2016-09-14-17.57.49

website_fb