對於遊客來說在旅途中找到一間Cafe飲杯咖啡食件蛋糕,在行程中休息下是自然的事。其實食嘢事小上網打卡Post相才是最重要。

IMG_1277  IMG_2154

但偏偏在緬甸要搵一間Cafe真係有啲困難,真係街頭再行去街尾再行多兩條街都搵唔到!但就喺我行嚟行去時發現了點解周圍都有咁多男人坐喺間舖,好似有嘢食有嘢飲,於是我決定入去試一試,後來就知道原來我最想搵嘅Cafe一直就喺我眼前。

IMG_2125  IMG_2124

緬甸嘅茶室就好似我哋熟悉嘅茶餐廳咁,有得食有得飲,每張桌子上必有茶壺放滿預先泡好的中國茶包這個是任飲的,如果要飲杯緬甸奶茶或者加煉奶嘅印度奶茶都有,但他們接受甜味的能力非常高,建議不喜歡甜的你最好要預先講走甜或少甜。至於咖啡就只有提供三合一的,要即磨的就沒有了。我見到大部分茶室都有雪櫃,都有售賣外國品牌的汽水。

20131227_IMG_0789 20131227_IMG_0787

講到食方面其實茶室都有提供緬甸小食,煎餅和麵食等,平均味道也不錯,一碗緬甸式麵食才500k約港幣$3.8,一杯熱奶茶350k,約港幣$2.7,還會送上緬甸三小碟,有點像酸菜,用來放在麵裡面一起食都不錯。最厲害的還有清茶任飲,一餐下來都唔駛港幣$10,話就話似茶餐廳但就一啲都唔似香港咁常餐個牛肉麵都未食完最後嗰啖就已經收晒你全部餐具,緬甸嘅茶室真係坐全日都無人趕你走。

IMG_1108 IMG_1110

另外茶室有個特色,無論係市內市外,茶室嘅侍應九成都係十多歲嘅童工,通常唔可以用英文溝通,寫喺牆上面嘅又係我哋都睇唔明嘅緬甸圈圈文,咁想叫嘢飲點算呀?通常指指旁邊附近嘅客人面前嗰杯就明晒。

IMG_3156 IMG_1287

話明茶室係緬甸男人嘅浪漫,所以你基本上見到客人當中九成九都係男人,據我觀察佢哋真係坐喺度睇報紙吹水煲煙無幾個鐘真係唔走,傾到慶起但又無晒煙仔,佢哋第一時間就叫侍應幫佢哋買,通常侍應都好樂意爭住去買因為一定有小小貼士賺。另外茶室不設禁煙區,如果頂唔順就真係唔好內進。

IMG_1476 IMG_1477

基本上茶室就由早旺到夜晚,可能緬甸仲未係每個家庭都有電視,所以如果遇上有足球比賽,茶室通常戶外戶內就更加旺場,睇波睇到異常緊張嘅男人都將著住嘅龍基捲起,(龍基=緬甸男人傳統服飾用一塊布包著下身)入波就一齊大叫,輸波又一齊感嘆,全部人都點起香煙,在外面經過嘅我見到煙霧瀰漫加上一班捲起龍基嘅男人全部在望住一個電視,或者呢啲就係緬甸男人嘅浪漫!亦都係去緬甸必須親身感受的茶室文化。

更多旅遊和相片分享:
FACEBOOK : https://www.facebook.com/indiapinkpink