11去中部玩,除咗食飛驒牛,更加唔可以錯過越前蟹!因為11月就係越前蟹解禁期,正所謂不時不食,金剛同張秀文今次都唔執輸,究竟呢隻蟹有幾正,搞到大家都為蟹癡狂?

食前先做功課 越前蟹小知識

1.越前蟹啫係咩蟹?

越前蟹其實係松葉蟹嘅一種,雄蟹腳長肉厚,雌蟹膏卵豐滿,而由於福井縣對開嘅日本海域海底積聚大量食物,而近岸位置已夠深度讓蟹栖息,從越前港開船兩小時出海就可捕捉新鮮肥蟹,所以蟹味最爲鮮甜美味!

2.幾時有得食?

每年11月6日就係松葉蟹解禁日,淩晨12時落網開始捕蟹,直到下年嘅3月下旬左右,想食平靚正越前蟹嘅朋友記得抓緊時間啦!

3.邊度食最多最抵?

要食到最多最靚最正嘅越前蟹,識去一定係去越前蟹祭!每年11月中,福井縣兩大捕蟹港(三國港和越前港)都會一連兩日舉行蟹祭,當日的越前蟹比店鋪賣平30%!今年嘅蟹祭雖然已經過咗,但3月尾兩個漁港通常會再嚟一次季尾感謝祭,確實日期記得留意官網公布啦!

三國溫泉かにまつり
地址:福井県越前町漁港広場
網址:www.echizen-navi.com

越前かにまつり
地址:福井県三國港漁市場
網址:www.mikuni.org

 

4. 越前蟹要點揀?

明明都是松葉蟹,日本不同地域捕獲的長腳蟹都有不同名字,而且公乸有别,只要憑蟹身不同顔色標簽就能分清出處,以福井縣爲例就有三國港和越前港兩種,身價都有不同。而松葉蟹公的殼上都附有一粒粒的寄生蟲卵「蟹蛭」,卵愈多代表蟹殼愈堅硬,肉質更鮮。

 

有得食就要食到盡!喺福井北部的蘆原溫泉區(あわら溫泉),大部份溫泉旅館每到蟹季都會提供「蟹盡(カニ盡くし)」泊食蟹宴,當中晚餐包括一頓由頭到尾都用蟹炮制的全蟹宴,Full course 起碼十道菜,刺身、燒蟹、烚蟹、天婦羅、蟹湯、雜炊等等應有盡有!嚟個一泊二食就prefect啦!

(菜式會因應時間及旅館而不同,詳情請向店家查詢)
あわら溫泉資料:http://awara.info/

福井縣産的公蟹比乸蟹體積和身價都相差十倍,但乸蟹的漁期隻由11月初解禁捕至12月底就停止,比雄蟹4個月供應期更短,雖然蟹肉不多,但背負蟹子和蟹膏的她,蟹祭當中不少人都一袋一袋的帶回家慢慢拆,貪其味道一樣鮮甜!嚟到福廿,更不能錯過全日本只此一家用八隻蟹拆成一碗的「開高丼」!連金剛同張秀文都係食呢間架!

拆蟹過程大公開:

01.乸蟹預先用鹽水烚熟,先把蟹厣内的蟹子(外子)取出,手拿半邊蟹腳向肚一反,拆出兩邊蟹身,嘴部一推,蟹殼(甲羅)上隻剩下蟹膏(内子)

02.逐隻腳劏開,隻取上肢的蟹肉 ,再 以竹簽一刮,蟹腳肉立即分離,蟹身則要慢慢刮出

成碗都係蟹膏,膽固醇?食完先算啦!

民宿第五代老闆 長谷裕司
每年蟹季都接受國内外采訪的長谷先生,除了拆蟹挑肉取膏相當熟練,面對鏡頭都毫不生硬,他千叮萬囑叫我介紹時記得叫讀者先預約才好特地去民宿,尤其是外國旅客,萬一無蟹供應即使他拆蟹如何快手也愛莫能助。同時要留意返,開高丼供應期只係到12月31日咋!

ふるさとの宿 こばせ
地址:福井県丹生郡越前町梅浦58-8
電話:+81(0)120-37-0018
營業時間:11:30am-2pm, 5:30pm-深夜(要預約,簡單英語OK)
住宿:每人¥27,000/HK$1,728-¥35,000/HK$2,240(一泊二食連越前蟹宴)

相關文章