唔怕誇張講句,我杜遊珍搭飛機仲多過食飯,但入行咁耐,都未有機會去北韓見識吓,坐一坐嗰架以「世界上最難食飛機餐」聞名的高麗航空,點解杜遊珍無端端咁講?純粹係睇到位姊妹喺面書「些牙」出來的宣傳短片。

01) 拍爛片睇螺旋槳


話說北韓自金正恩主政後,不時表面懶 Open,好似破天荒批准當地電視台轉播倫敦奧運,等班國民都可以開心吓,至於呢條面書熱傳的宣傳片,作用就係硬銷吓國營航空公司的形象。短片全長4分31秒,拍攝咗客機「伊留辛18」(Ilyushin 18)由平壤順安國際機場出發,飛到定平郡善德機場的過程。即刻重溫一下:

不過,睇完成條片,只能驚歎拍攝手法實在太「新穎」,事關除咗有紅裙空姐以英語「Hi」、「Hello」向乘客打招呼、示範逃生全須知,以及機艙和駕駛室等零碎畫面外,其餘三分二時間,鏡頭都係影住機艙外的螺旋槳!最離奇係片段有部分為現場收音、有部分則完全無聲,相比起其他大型航空公司的廣告,完全係小學雞級數,唔係杜遊珍刻薄,北韓要提升國家形象,有啲錢真係要畀人賺!

02) 換低胸短裙制服

高麗航空 空姐的鮮紅制服除咗夠喜慶之外,都無其他形容詞可以讚美。好在北韓領袖金正恩決意一改娘氣,換哂啲低胸短裙,全新形象好好多啦。

鮮紅色的舊制服,連埋紅色圓形手提包,好懷舊咯!(圖片:網上圖片)
舊版:鮮紅色的舊制服,連埋紅色圓形手提包,好懷舊咯!(圖片:網上圖片)

新制服即刻靚哂!(圖片:網上圖片)
摩登版: 新制服即刻靚哂!(圖片:網上圖片)

03) 全新好味飛機餐

除了仲用緊冷戰時期的「伊留辛18」(Ilyushin 18)飛機, 高麗航空 嘅飛機餐是賣相欠佳、口味難食之最,但自從換咗新餐單後,乘客都大讚好味!

高麗航空
舊時個飛機餐係一個漢堡包,加北韓國產汽水。(圖片:網上圖片)

高麗航空
最近飛機餐改咗好多,有菜有肉,好豐富呀!(圖片:網上圖片)