雖然電子支付方式十分普遍,但仍然有不少地方只收取現金,令不少慣用信用卡、八達通、Apple Pay等電子支付的人帶來「麻煩」。早前,有網民在網上發文,指他搭短程的士後,拿出$100紙幣付$30車資,卻被的士司機大鬧離譜。事後,事主甚為不滿,也不解自己做錯什麼,於是網上詢問一眾網民「比$100係咪真係好有問題?」

的士司機:點解你一定要比$100?

最近有網民在Facebook群組「將軍澳主場」發文,事主當日在將軍澳搭的士去寶琳,落車之後比$100,司機就鬧事主「點解個個比散子,點解你一定要比$100,之後鬧我話廿幾三十蚊車程要比$100,好離譜喎!」事主大呻無奈,更詢問一眾網民,「想問吓大家比$100係咪真係好有問題?」

的士 事主在將軍澳搭的士去寶琳,落車之後比$100。
事主在將軍澳搭的士去寶琳,落車之後比$100。(圖片來源:[email protected]將軍澳街坊)

的士
(圖片來源:TVB《降魔的2.0》截圖)

網民力撐樓主 反斥司機離譜

不少網民熱議支持樓主比 $100 紙無做錯,「不會,而家100蚊,已經唔係大紙,普通食個早餐都已經冇咗」、「有冇話返比司機知$100已經係散紙,有時跌咗都費事執」、「問佢得張廿蚊收唔收」、「完全無問題,唔俾錢就有問題」、「唔係俾乜嘢的問題,是的士司機的問題,任何行業都有老鼠屎!」

的士
(圖片來源:TVB《降魔的2.0》截圖)

的士 網民:問佢得張廿蚊收唔收
網民:問佢得張廿蚊收唔收(圖片來源:[email protected]將軍澳街坊)

法例規管的士司機必須供乘客找續

根據《道路交通(公共服務車輛)規例》,法例規定的士司機在掌管可供租用或已租用的的士時,為給予乘客找續,須無論何時均攜帶不少於達$90的十元港幣面額的鈔票或兩元港幣或以上面額的硬幣,以及達$10的一元港幣或以下面額的硬幣。的士司機須攜帶不少於港幣100元的紙幣和硬幣零錢,供乘客找續之用,否則就會觸犯法例。

的士 的士司機須攜帶不少於港幣100元的紙幣和硬幣零錢,供乘客找續之用,否則就會觸犯法例。
的士司機須攜帶不少於港幣100元的紙幣和硬幣零錢,供乘客找續之用,否則就會觸犯法例。(圖片來源:TVB《降魔的》截圖)

網民揭真正原因:嬲你太短程

有網民指其實主因係太短程,司機唔鍾意所以鬧樓主,亦有網友覺得「可能司機無咁多散紙,你用晒佢,佢鬧鬼你囉」,更提議司機想要散紙,「咪畀300個一毫子佢囉!」

的士 網民:太短程,司機唔鍾意
網民:太短程,司機唔鍾意(圖片來源:TVB《降魔的》)

的士 網民:咪畀300個一毫子佢囉
網民:咪畀300個一毫子佢囉(圖片來源:[email protected]將軍澳街坊)

網民分享被的士司機鬧經歷

不過有網民亦曾被的士司機鬧,「嗰陣我同屋企人喺智選酒店食完嘢飛的返清半,個司機不停口噏噏好細聲話我地正垃圾,咁短路程都走去搭的士唔好去死,我坐喺佢隔離,我其實好想大大聲鬧佢,但有屋企人喺埋車到,費事搞大件事,一陣唔知車咗我地去邊或攬炒炒車就慘,忍一時之氣免百日之憂。」

的士
(圖片來源:TVB《降魔的》截圖)

的士 有網民亦曾被的士司機鬧
有網民亦曾被的士司機鬧(圖片來源:[email protected]將軍澳街坊)

的士
(圖片來源:[email protected]將軍澳街坊)

資料來源:[email protected]將軍澳街坊

原文刊於《新假期

撰文:新假期圖片來源:[email protected]將軍澳街坊、TVB《降魔的》

相關文章