【百佳賓館Staycation】去五星級酒店Staycation就聽得多,如果話去賓館「Staycation」,大家又點睇呢?有小朋友表示好困擾,話自己想入住一晚街知巷聞的「百佳酒店」,遺憾明明作為一間賓館,卻並不容許未成年人士入住,大批網民留言妙問妙答,笑稱「搞出過好多人命」,更給出好多奇怪理由,實在笑爆嘴!

撰文:CY|圖片來源:Facebook群組「香港 Staycation 酒店交流谷」、Google [email protected][email protected] Ng、TVB

小朋友問點解唔可以去百佳賓館Staycation 網民妙問妙答:搞出過好多人命

近日有位網民自稱是位小朋友,在Facebook群組「香港 Staycation 酒店交流谷」提問,話百佳酒店明明作為一間「持牌賓館」,「但係點解唔俾未成年人士陪同入住呢?」,並強調「本人真係小朋友」,似乎好想各位成年網民可以教教路!

這位小朋友更附上香港牌照事務處網頁截圖,證實「百佳酒店」為香港持牌賓館。(圖片來源:Facebook群組「香港 Staycation 酒店交流谷」)
這位小朋友更附上香港牌照事務處網頁截圖,證實「百佳酒店」為香港持牌賓館。(圖片來源:Facebook群組「香港 Staycation 酒店交流谷」)

網民見到此貼文,都表示相當震驚,紛紛表示「這是一個好問題」,又話「你知道得太多了」,究竟乜解究呢?有網民話「搞出過好多人命」,驟眼看到留言嚇一跳,有其他網民即刻解畫:「嗰度係製造小朋友嘅地方,唔係畀小朋友住嘅地方」,看完即刻茅塞頓開!

百佳酒店是香港著名的廉價賓館,不少情侶都會入住享敦倫之樂。(圖片來源:Google Map@AL)
百佳酒店是香港著名的廉價賓館,不少情侶都會入住享敦倫之樂。(圖片來源:Google [email protected]

作為一間不少情侶入住的賓館,又網民話百佳酒店「走廊d聲兒童不宜」,似乎暗指賓館隔音差之餘,房內經常傳出奇怪聲響。甚至有網民笑稱「房內立體聲廣播」,似乎房內傳出的聲音非一般聲量,估計可以用「震耳欲聾」形容。

大班經驗老到的網民留言解畫,分享入住見聞,有網民則懶得解答,笑稱「少年,你太年輕了」。(圖片來源:TVB)
大班經驗老到的網民留言解畫,分享入住見聞,有網民則懶得解答,笑稱「少年,你太年輕了」。(圖片來源:TVB)

不過亦有網民質疑該小朋友身分,話「我又以為自己睇緊OnX Group」、「認真?玩嘢?」,又有網民指自己「細個去過住,如果同性、或者一家大細可能畀」,更有網民稱「我喺灣仔見過外國人一家大細,肯定有個未成年人」,似乎認為「小朋友」扮詢問,實質想譁眾取寵博眼球。

有網民問小朋友是否知道百佳賓館經營性質,小朋友又回答得頭頭是道,似乎好清楚。(圖片來源:Google Map@Eric Ng)
有網民問小朋友是否知道百佳賓館經營性質,小朋友又回答得頭頭是道,似乎好清楚。(圖片來源:Google [email protected] Ng)

亦有港人細心回應,表示「睇清楚少少,係持牌賓館,唔係酒店」,又指賓館服務質素及衛生情況都不如酒店,真心想享受一次Staycation,還是應該「畀多少少住豪啲」。

資料來源:Facebook群組「香港 Staycation 酒店交流谷」