近年來不少香港人因有感生活變化有異,因而衍生了移居的衝動,當中的原因不乏是為了下一代著想。為了讓小朋友可有一個較適合的環境長大,很多家長都願意重新出發適應新生活,不過近日有港男於Facebook發帖「求安慰」,指家中向來有公主病的老婆移民後需「重出江湖」,自己出手做家務和照顧小朋友,惟每次老婆都會大吵大鬧,感到非常懊惱,更公開大數老婆4大「偉大事跡」,結果令一眾網民極力勸喻港男「唔好離婚,靠你挽救所有男人」。

移民 英國成為了港人移民之首選
英國成為了港人移民之首選(圖片來源:[email protected]

港女老婆移民後無工人姐姐即發爛 港男:有4件事真係好崩潰

夫妻關係在面對移民的話題上常有爭議,近日有人夫於Facebook專頁「曼城港人谷」中大呻辛酸,指自己為家中的小朋友選擇移民到英國,而在移民前100小時有4大事件必須發洩,而全部都與「港女老婆」有關。他指外傭姐姐早已離職,家中大小二事自然落在港女老婆身上,但每當要求港女老婆做家務,她便會「發爛渣」破口大罵,不管在小朋友面前或是外人面前依然無面畀。

移民 老婆不留情面的破口大罵示意圖,非當事人,
老婆不留情面的破口大罵(示意圖,非當事人)(圖片來源:TVB《香港爱情故事》截圖)

怕蚊老婆「教精」港男:英國係唔會有蚊

港男更列出老婆4大事跡,斥其「公主病」、「港女」,包括「平時行兩步要截的士,唔太肯坐其他交通工具」、「佢平時行兩步就會話比蚊針,噴左蚊怕水都會,因為咁樣我屋企係「零」郊外活動。我問佢怕唔怕英國有蚊? 佢答我『英國無蚊』,因為佢移咗英嘅朋友同佢講『英國無蚊』」、「一無工人要佢自己做家務,佢會覺得我虧欠咗佢好多咁」、「湊小朋友佢覺得我虧欠咗佢,佢呢種思想根深蒂固。我每次放工回家都會被X老X」,更指自己生小朋友等於「往鬼門關走了一趟」,是偉人。

移民 港男力數老婆4宗罪
港男力數老婆4宗罪(示意圖,非當事人)(圖片來源:TVB《 愛·回家之開心速遞 》截圖)

港男質疑公主病老婆不宜移民:佢話唔讀書先做藍領

港男指老婆種種的港女行為可能不適合移民,他曾跟老婆表示到英國後應該會做工廠工人或地盤工人,老婆則指「唔讀書」才要做這些工種,令到他的壓力爆標,十分辛苦。

移民 多個原因令樓主壓力爆標示意圖,非當事人,
多個原因令樓主壓力爆標(示意圖,非當事人)(圖片來源:電影《春嬌救志明》截圖)

網民:請你好好善待老婆,不要放生她

不少網民都十分認同港男以「港女」來形容老婆,並指「你老婆有公主癌末期,一覺得全世界欠咗佢就無冇得醫㗎啦」,「你救了世界,不要放生」。更有網民指出老婆不適合移民的討論已不是重點,「咁都俾你揀中,其他雄性動物多謝你」、「咁嘅情況移咗民都好快離婚,英國真係唔適合公主住」。亦有網民指港男移民前必須要和老婆好好溝通,指「移民係要一齊捱」,「溝通好緊要,你要話畀佢聽去到英國生活就唔同,問佢能否接受先,勉強地過到英國都唔會開心,到時家嘈屋閉仲煩」。

移民 溝通是婚姻十分緊要的一環示意圖,非當事人,
溝通是婚姻十分緊要的一環(示意圖,非當事人)(圖片來源:電影《紀念日》截圖)

圖片來源:TVB《香港爱情故事》截圖、電影《紀念日》截圖、電影《春嬌救志明》截圖、[email protected]、TVB《 愛·回家之開心速遞 》截圖