近年吹起移民風潮,不少港人決心移民海外,遠離香港,亦有港人認為「香港是我家」,絕對不離棄。而近日就有網民在網上討論區上分享,指身邊有不少朋友正計畫移民,對於自己想留在香港的想法感到難過,更表示心很慌:「其實會唔會得我一個留低?」

撰文:CY|圖片來源:Unsplash、LIHKG

香港再現移民風潮!網民驚覺:會唔會得我一個留喺香港?

網民在網上討論區LIHKG上以「發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心」為題分享經歷,表示自己雖然並非香港出生,大約中學年期才從內地移居到港,不過卻對香港相當有感情。

畢業後我做到自己理想嘅工作,人工唔高,但好有意義,香港真係我嘅家,呢度有我最知心嘅朋友,最敬重嘅老師,最欣賞嘅同事,最想成為佢嘅前輩;仲有中學上體育堂要跑嘅城門河,唔開心時會搭嘅渡海小輪,仲未去得曬嘅郊野,雖然每次露營見到啲垃圾就好X躁,但我真係好鍾意香港。

移民風潮|網民:「香港真係我嘅家,呢度有我最知心嘅朋友,最敬重嘅老師,最欣賞嘅同事,最想成為佢嘅前輩」(Unsplash@ruslanbardash)
移民風潮|網民:「香港真係我嘅家,呢度有我最知心嘅朋友,最敬重嘅老師,最欣賞嘅同事,最想成為佢嘅前輩」([email protected]

不過隨著移民風潮,不少香港出生的朋友都選擇移居海外,離開香港。網民理解「(香港)近來狀態真係好差」、「每朝起身見到啲新聞真係好辛苦」,然而面對內心,卻指自己不想離開香港。他用一句反問:「點解要我離開自己屋企?」

移民風潮越吹越盛,網民內心卻更加慌。他自問:「其實會唔會得我一個咁XX留低?」。他曾想過向身邊友人傾訴,但他理解朋友們選擇離鄉別井是個困難的決定,不希望因為自己的說話為身邊朋友帶來壓力。

移民風潮|身邊朋友逐個移民,網民驚覺:會唔會得我一個留喺香港?((Unsplash@rikkefilbaert)
移民風潮|身邊朋友逐個移民,網民驚覺:會唔會得我一個留喺香港?(([email protected]

理解卻不等於能夠欣然接受身邊友人逐個離開。網民在網上分享心路歷程,與網民齊齊討論。有網民相當認同,話自己「早排有個中學玩到大學grad既好朋友話移民,喊左成晚」。

不過亦都有網民認為「趁後生先要去闖下、留喺香港真係睇唔到有咩前景」、「當見識下又好、學野又好,機會依啲嘢,可遇不可求」、「最初一兩年適應可能好痛苦,之後穩定落嚟可能覺得幾正」。

原文截圖

身邊朋友逐個移民 網民驚覺:會唔會得我一個留喺香港?
移民風潮|原文截圖(圖片來源:LIHKG)

資料來源:LIHKG

Tags :