移民英國|街坊互相照顧、互送食物是常有事,打好鄰里關係生活都會開心一點!最近有移英港人表示去年將鄰居所送的所有蘋果連桶取走,鄰居今年就貼紙條提醒要留下水桶,笑言鄰居變醒目。帖文卻引來網民一面倒批評她貪心「連桶都要貪」,但經她解釋後結局迎來大反轉,網民紛紛向她道歉。

移民英國 青蘋果 一桶青蘋果竟引起大誤會
一桶青蘋果竟引起大誤會(圖片來源:[email protected]_curly)

移民英國|英鄰居送蘋果港女連桶拎走

日前有已移民英國的網民於Facebook群組「香港人移民英國資訊分享」發文分享一則居英趣事。她表示鄰居家中的花園有種植青蘋果樹,而每年到收成的日子時,鄰居都會放滿滿一桶蘋果在門口供她取用。但去年在鄰居用水桶裝起蘋果與她分享時,她將蘋果連桶全數帶走。而今年鄰居在分享蘋果時就在桶上貼上紙條提醒到:「Take as many as you like.But please leave the bucket.(你鐘意拎幾多就幾多,不過麻煩留返低個桶)」她笑言因為去年的事件,鄰居就變醒目了!

移民英國 青蘋果 今年鄰居在分享蘋果時就在桶上貼上紙條提醒到:「Take as many as you like.But please leave the bucket.」
今年鄰居在分享蘋果時就在桶上貼上紙條提醒到:「Take as many as you like.But please leave the bucket.」(圖片來源:[email protected]香港人移民英國資訊分享)

移民英國|網民:有冇最基本禮貌 ?

事主原本只打算分享移英生活趣事,豈料帖文的風向卻與她想像的完全相反!不少人抨擊她十分貪心「連個桶都要貪」:「點解唔話你自己貪心呀,連桶都攞走」、「咁你都幾衰喎成桶拎,仲好意思講出嚟…唔計個桶都唔應該拎晒所有蘋果啦」、「只係奇怪樓主咁理所當然將自己做得唔啱嘅事合理化」、「有冇常識,有冇最基本禮貌 ?」

移民英國 青蘋果 不少人抨擊她十分貪心「連個桶都要貪」示意圖,非當事人)
不少人抨擊她十分貪心「連個桶都要貪」(示意圖,非當事人)(圖片來源:TVB《親親我好媽》劇照)

亦有人表示可以理解「連桶帶走」的做法,但強調必需要歸還:「驚散修修拎唔到,咪拎完俾返個桶人攞。唔係值幾多錢,而係人哋會有需要用。最後還咗就好,希望對方唔會唔高興。」眼見大批網民一面倒的責罵,她解釋到事後有將水桶歸還給鄰居,但網民依然不接受她的解釋,繼續指責她:「要見到人哋張字條先識還個桶都有啲遲」、「少少蘋果就試到鄰居真面目」、「就算過後真係有還返個桶俾人,但首先連桶都攞走呢個行為同心態就不能接受」。

移民英國 青蘋果 示意圖,非當事人)
她解釋到事後有將水桶歸還給鄰居,但網民依然不接受她的解釋,繼續指責她(示意圖,非當事人)(圖片來源:公視《我們與惡的距離》劇照)

移民英國|事主還原事件真相

面對網民大批網民的聲討,事主只好在留言區解釋:「物主同我做咗十幾年鄰居,成桶蘋果放係我花園門口,唔知係咪比我呢?我呢區無乜外來人,每一家都有前後花園,鄰居就喺每人門前放一桶,淨係我哋嗰區十幾家人先至有咋!個桶只不過係小事,如果佢介意嘅,今年就唔送啦!」

移民英國 青蘋果 面對網民大批網民的聲討,事主只好在留言區解釋:「物主同我做咗十幾年鄰居,成桶蘋果放係我花園門口,唔知係咪比我呢?」
面對網民大批網民的聲討,事主只好在留言區解釋:「物主同我做咗十幾年鄰居,成桶蘋果放係我花園門口,唔知係咪比我呢?」(圖片來源:[email protected]

看到事主還原事件真相,不少之前誤會了她的網民都紛紛向她道歉:「誤會咗你不好意思」、「咁你早講嘛,攪到大家好人當賊扮」。亦有網民為事主解釋:「人哋鄰居仲會咁寫得都知係因為上年佢拎咗個桶,再還返比佢, 今年再寫記得留返個桶畀我呀, 呢啲擺明就係講笑啦!」、「樓主主動好心咁分享吓同英國鄰居友好關係,鄰居成桶蘋果都放得俾樓主,當然就預咗成桶攞哂啦,可能大家好friend成日你請我我請你你哋唔知之嘛,唔需要批鬥人,又話人貪心,又影衰香港人咁嚴重呀?」

移民英國 青蘋果 看到事主還原事件真相,不少之前誤會了她的網民都紛紛向她道歉:「誤會咗你不好意思」示意圖,非當事人)
看到事主還原事件真相,不少之前誤會了她的網民都紛紛向她道歉:「誤會咗你不好意思」(示意圖,非當事人)(圖片來源:TBS《半澤直樹》劇照)

第二日事主再次發文回應網民的質疑,她的帖文的原意是想介紹一下英國人的幽默感「攞蘋果好啦,唔好攞我個桶呀」沒想到引來大量正義魔人指責她貪心。而她也藉此說明一些當地文化,她表示英國人借用物品並不流行拍門詢問,較多的是借用物品時放一張紙條告知,大家都心有靈犀地了解有人借用了物品。她表示:「有時候前花園要剪草,但係想剪嘅時候,發現自己前花園已經畀人剪好咗。原來係隔離鄰居剪開草嘅時候順便同我剪埋,佢又唔會專登走過來同我講『我幫你剪咗草啦』」,過於太客氣反而對方會覺得虛偽。

移民英國 青蘋果 事主藉此說明一些英國當地文化
事主藉此說明一些英國當地文化(圖片來源:[email protected] D. Cohen)

常見問題

為何移英港人要分享自己連桶拎走英國鄰居贈送的蘋果?

日前有已移民英國的網民發文分享一則居英趣事。她表示鄰居家中的花園有種植青蘋果樹,而每年到收成的日子時…詳情請看

網民對於移英港人的行為有甚麼反應?

事主原本只打算分享移英生活趣事,豈料不少人抨擊她十分貪心「連個桶都要貪」:「點解唔話你自己貪心呀,連桶都攞走」,但事後風向反轉…詳情請看

圖片來源:[email protected]_curly、[email protected]香港人移民英國資訊分享、TVB《親親我好媽》劇照、公視《我們與惡的距離》劇照、[email protected]、TBS《半澤直樹》劇照、[email protected] D. Cohen

相關文章