提起M記,好多人都會諗起依家做緊18件麥樂雞,可以加4種醬。有網民就話好掛住以前嘅M記食物,仲喺網上開post講「一人一樣想麥記有返既野食」。

撰文:環球膠報|圖片來源:討論區截圖、官方圖片|編輯:[email protected]

網民最想M記重出的10款食物

有網民早前在網上的討論區開post指,好多人都好掛住以前M記的食物,而佢哋就數咗幾樣經典又好味嘅食物!

1. Double足三兩

網民話

好想食Double足三兩#:)#fs
以前做完運動,一嚟即刻食個Double足三兩,仲要餐加大,chur埋杯可樂,真係好正。

M記

M記

2. 將軍漢堡/玉子將軍漢堡

小編就認為醬汁一般啦!

將軍漢堡/玉子將軍漢堡

3. 朱古力新地筒

唔知大家仲記唔記得朱古力新地筒,小編記得以前見過職員整呢款雪糕的時候,成個雪糕跌咗落去個朱古力海度,浸死咗!不過個脆皮真係好正!

朱古力新地筒

4. 飯tastic

一開始出飯tastic時,個個都覺得有啲奇怪,但依家冇得食,又好掛住喎!「飯tastic巴巴閉⋯⋯」問10個人,總會有5個在絕版食物之中記起它,原因不外乎那琅琅上口的急口令。以兩塊飯餅取代包身,中間夾著牛或雞,加上少許菜。亦因非常受歡迎的關係,令麥當勞曾在新年期間限量再度推出,引起全城一時熱話。

5. 咖喱薯仔批

咖喱薯仔批就是許多網友異口同聲地大讚好食的絕版食品,更說有真薯仔在裡頭。可惜小編未食過,希望官方會再考慮推出!

 

咁多個批,個個都話咖喱薯仔批,究竟有咩魔力?

6. 24蚊 脆辣雞腿包餐

好多人都想食番24蚊嘅脆辣雞腿包餐,雖然依家有脆辣雞腿包餐,但唔係24嘛!

7. 魚脆手指

有網民指,記得M記出過魚脆手指,但不知道是不是自己記錯,答案係呢位網民係冇記錯,真係有脆魚手指 ,但喺10年前出產,小編當年好似冇試過!

8.彩虹新地筒

另一種令人難忘的美食,還有彩虹新地筒。彩虹新地筒的雪糕邊加上不同味道的醬,有朱古力咖啡、提子、紅莓和青蘋果味。有不少網民指,當年普通新地筒只需$2,彩虹新地筒賣$4.5,雖然價錢稍貴,但較普通新地筒好味,所以不少人都願意食彩虹新地筒。

9.聰明豆麥旋風

麥旋風曾經推出不少期間限定的味道,例如:芝士蛋糕味麥旋風配藍莓醬、士多啤梨蛋糕脆脆味、D24榴槤味、阿華田味及紫薯味等等。雖然麥當勞不斷推出新口味,但網民始終懷念聰明豆麥旋風,不少網民表示聰明豆配上麥旋風感覺特別,不過亦有人指「聰明豆太甜」,覺得「不太好食」。你又點睇呢?

10.超級隊長漢堡

日本麥當勞早幾年曾推出超級隊長漢堡,在當地創下單日售出3億港元漢堡的紀錄,成為一時熱話。香港麥當勞早幾年亦有推出超級漢堡,材料有:厚牛肉、薯餅,再加兩塊煙肉,被喻為「超級肥仔餐」,有網民指,午餐食完飽到夜晚,笑言「十分抵食」。