曼谷,可算是每年去幾轉但去極都唔悶的城市,消費低、國民nice固然是加分位,最重要是年中不斷有新事湧現,特別對吃貨來說,曼谷還有試極都試唔完、CP值超高的任食海鮮燒烤和酒店buffet,泰國通 胡慧冲(Roger) 最新有以下4大  曼谷buffet 推介。
圖片提供:胡慧冲@泰國粉絲大本營

01 |$90狂擦生猛海鮮燒烤 Long Lay Buffet Seafood

任食海鮮BBQ在曼谷不算新鮮事,但食過的人都知,質素可以好參差,Roger坦言:「之前介紹過一些任食海鮮BBQ,但有網友投訴店子供應的蝦不夠新鮮。」

曼谷buffet
海鮮refill快,供應量足,每位THB399/HK$90,抵食,額外加 THB39/HK$9還可任飲汽水和清水,埋單計落不用HK$100,仲想點?

在開業僅兩個月的Long Lay Buffet Seafood,相信大家都可以好滿足,事關店內設有大魚缸養着活蝦,保證新鮮生猛,絕非坊間一般用冰鮮蝦的食店可比,其他海鮮還包括花蟹、藍蟹、扇貝、花螺、螄蚶、青口、魷魚等等。收費同大部分店家無異,每位只需THB399/HK$90,亦不設用餐時限,回本冇難度!

曼谷buffet
有別於絕大部分任食海鮮BBQ店供應的冰鮮蝦,Long Lay這裏自設大型魚缸,提供活生生、超生猛的大頭蝦。

曼谷buffet
自助餐枱分有熟食區及生料區,由於新開業不久,人流未算多,環境保持得好企理,員工也會在旁邊監察食物的流量,確保refill進度。

曼谷buffet
用的是冰鮮蟹,勝在有不同品種。

Roger補充:「值得一讚是其他燒烤配料如串燒雞肉、五花腩、牛肉等等,會好似酒店自助餐般,整齊排列在碎冰上,不似其他任食BBQ餐廳般亂七八糟。」要留意是店子位置離遊客區稍遠,但作為專業級吃貨,這點路程算什麼!

曼谷buffet
串燒雞肉及豬肉串賣相吸引,明顯比同類食店有誠意。

曼谷buffet
小食有泰國人最愛的蟹柳刺身,伴上爽脆的雜菜絲,一口一啖,好醒胃。

曼谷buffet
泰國人BBQ必備的五花肉片,肉質嫩滑,油香四溢。

曼谷buffet
熟食有咖喱炒蟹、炸魷魚圈、炸雞翼、炒菜、炒飯等等,款式未算多,但起碼都是啱口味的。

Long Lay Buffet Seafood
地址:Soi Ratchadaphisek 36 Yaek 19, Khwaeng Chan Kasem, Bangkok(顯示地圖
電話:+66-(0)81-615-8097
營業時間:5:30pm-11:00pm
交通:MRT Lat Phrao站3號出口,出站後再轉乘10分鐘的士
網址:www.facebook.com/ลองเล-บุฟเฟ่ต์-ทะเลเผา-1760168317580593/

02 |$135 任點生蠔琵琶蝦 Burn Whale

街坊格局的任食海鮮BBQ一味以平取勝,但如怕熱又懶得動手,不妨考慮俾多少少來Burn Whale吧!位處Siam Square小巷內,有冷氣、有裝修、柯打後有專人將食物送到你面前,位置就在遊客區,不難搵。

曼谷buffet
生蠔按季節轉換產地,店長透露試過有客人食了70隻!

根據Roger品評:「餐廳promotion暫時做到5月底,由799銖減到599銖,如果鍾意食燒蝦、生蠔,咁嘅陣容、咁嘅價錢,OK啦!」

曼谷buffet
Roger:「燒烤海鮮有18款之多,最滋味梗係用手食啦!」

餐廳採用「All You Can Eat」形式,限時90分鐘,翻開餐牌,數一數,食物款式超過50種,其中燒烤海鮮類如燒蝦、燒蟹、燒琵琶蝦、燒蜆、燒扇貝、燒多利魚等佔上18款,也有小食、蔬菜、湯類、飯類及甜品,款式夠全面,計埋質量同價錢,都算合理。

曼谷buffet
小食同樣以海鮮入饌,包括香茅大蝦沙律、辣海鮮意粉、炸軟殼蟹、海鮮漢堡等等。

曼谷buffet
淨吃烤海鮮未免太寡口,不妨點1客冬蔭功或昆布湯伴食。

曼谷buffet
店子以海洋及漁船為主題,裝修骨子,冷氣大開,唯空間略細,人多時感覺有少少擠迫。

Burn Whale Seafood Bar & Grill
地址:238 Siam Square Soi 2, Bangkok(顯示地圖
電話:+66-(0)80-966-6006
營業時間:星期一至五12:00nn-10:00pm、星期六及日11:30am-10:00pm
網址:www.facebook.com/BURN.WHALE/

03 | Food Stations最多抵食自助餐  Goji Kitchen & Bar

由舊Imperial Queen’s Park Hotel全新改裝而成的萬豪酒店,除了酒店設施煥然一新,其自助餐也大革新,位於大堂層的Goji Kitchen & Bar是酒店內全日開放的餐廳。

P1680512
Roger:「除了buffet,酒店的afternoon tea 應該是全泰國中最相宜的,1位599 銖!」

P1680476
用餐環境闊落,有超過200個位,記得book近food station,近廚得食。

Goji Kitchen共有10個food stations,天天供應中午和晚餐buffet,當中最抵食是周日的Sunday brunch buffet,由中午12點到2點半供應,可以吃到大量海鮮如生蠔、皇帝蟹、青口等冷盤海鮮,同場還有大量Iberico和巴馬火腿,中、印、泰式熱葷,另外還有多種燒烤肉類如乳豬、燒羊架、烤雞等等,嗜肉者必定吃得津津有味!

goji_web6
周日Sunday brunch和周五、六的dinner buffet都有4款以上海鮮冷盤和生蠔任食!

P1680483
肉類也不輸蝕,有燒牛肋骨、油封鴨等。

P1680488
甜品部更加令人選擇困難!

Sunday brunch價錢要THB 1,800/HK$406,平日午餐buffet抵好多,只要THB790/HK$178,但食物選擇冇咁多;平日晚餐都有海鮮,每人THB 1,200/HK$270(星期五、六THB 1,800/HK$406)。

Goji Kitchen & Bar @ Bangkok Marriott Marquis Queen’s Park
地址:199 Sukhumvit Soi 22, Klong Ton, Klong Toey, Bangkok(顯示地圖

電話:+81(0)2-059-5999
營業時間:12:00nn – 2:30pm
網址:www.facebook.com/GojiKitchenAndBar/

04 | Siam Center抵吃日式放題 Gojuu Sushi

嚴格來說這間並不是自助餐,而是可以舒適地暴飲暴食的日式放題,但價錢因為實在太吸引,所以也要推介一番!位於Siam Center裏面的Gojuu Sushi,是連鎖日本菜餐廳「本物Sushi」旗下的新嘗試,以抵食作招徠,平日有不少價格價惠的套餐定食,但更吸引的是其399銖、599銖及1,199銖的日式放題!

Roger大讚餐廳坐得舒適,食物水準也不錯!
Roger大讚餐廳坐得舒適,食物水準也不錯!

THB1,199/HK$275的放題,刺身類選擇最多,還包一set 5件的鵝肝、海膽、拖羅壽司,但要揀CP值最高的,Roger話THB599++(埋單每位約HK$162)更佳,包括多款魚生、壽司以及卷物、海鮮丼和Sukiyaki等,85分鐘內任點任食,必定吃到飽!

新鮮的魚生即叫即切。
新鮮的魚生即叫即切。

餐廳會根據客人數量上菜,圖為4人份量,叫一round都飽晒!
餐廳會根據客人數量上菜,圖為4人份量,叫一round都飽晒!

THB599的menu必定試唔晒!
THB599的menu必定試唔晒!