【Hello Kitty新幹線】講咗幾個月,終於有Hello Kitty新幹線的最新消息喇~官方正式宣布,Kitty新幹線將於6月30日正式投入服務,來往新大阪至博多(即九州福岡),快啲睇下車入面係咩樣先!

撰文:主場・日本 | 圖片來源:Hello Kitty新幹線

粉紅色Kitty新幹線

Kitty新幹線最大的特色,是以粉紅色絲帶蝴蝶結做主題,除了代表Kitty頭上的蝴蝶結外,車身的絲帶一直伸延到8個車卡,寓意將8個縣(大阪、鳥取、島根、岡山、廣島、山口、福岡)連接起來。(提醒一句,新幹線是去不到鳥取及島根縣的!)

車廂主題及設計

資料顯示,只有Car 1及Car 2的車廂內部才會出現Kitty設計,其他車廂跟一般新幹級冇分別。

Car 2「Kawaii! Room」

座椅的頭墊、扶手、窗框都見到Kitty,更設有立體Kitty公仔影相位!

Car 1「Hello! Plaza」

這卡應該是fans「滯留」的地方,主要是用來宣傳各地的美食及觀光景點。

「Hello! Plaza」有咩玩?

Presentation:介紹各縣的特色。

Shopping:出售當地特產。

Rest Corner:設有休息位。(唔知有冇嘢食?)

Movie:會播放介紹該縣的影片。

Photospot:當然有特別的影相位!

Round 1:鳥取及島根

Kitty新幹線第一round主題縣係:鳥取及島根!(再提醒一次:新幹線係去唔到呢兩個縣㗎~)

點樣買飛呀?

其實,同一般的新幹線冇分別,都係可以上網book飛,又或者買JR Pass直接上車都得!最重要的是,Car 2是自由席,連指定席的錢都可以慳番,早啲去排隊啦!

大家記得check清楚行駛日期,我幫大家睇過,由6月30日至9月30日,暫時有以下日子係停駛的:

7月:18、19、20日
8月:8、9、10日
9月:3、4、5、26、27、28日

點樣用最少錢坐到?

留意,Kitty新幹線的行駛路線是新大阪至博多,全程約2.5小時,單程車費係14,480円(約HK$1,028),當然,買JR Pass係最抵,除非你只打算坐一程!

我幫大家計過,最平又最方便的「乘車計劃」,是由新大阪站乘車往新神戶站,車費只是1,500円(約HK$107),雖然車程只得12分鐘!

Fans要留意:Kitty Cafe即將開幕!

為了配合這新幹線,福岡博多站內將會開設一間「Hello Kitty新幹線Cafe」及限定專門店,但暫時未有詳細的資料,有的時候再update大家啦!

Hello Kitty新幹線
網址:www.jr-hellokittyshinkansen.jp

下一頁:【 FlyJapan 】大阪4日3夜Kitty迷「追星」行程 | Kitty新幹線+主題餐廳

Tags :