暑假檔期無假飛日本?9月尾的旅遊淡季仲有 花火 大會!在長崎縣舉行的九州- 花火 大會,是全日本最大型的 花火 盛典之一,整晚的表演分為上半場的「世界 花火 師競技決勝」及下半場的「大型 花火 大會」兩部分,官網已率先公布今年的祭典內容,除了會放足21,000發煙花,仲找來全球煙花大賽的國內及國外勝出者進行終極決賽,雖然這個煙花大會只是來到第3屆,精采情度已超越眾多 花火 大會,成為日本國民票選十大最受歡迎煙花表演之一!

豪斯登堡靚景 花火 ‧九州 花火 大會

豪斯登堡園區內有 花火 大會觀賞區,分有十多種座位,唔計入場卷,想坐定定睇煙花,座位價錢由¥1,500/HK$94起,唔少門票已經賣哂,最好喺官網訂票最穩陣!

可以對住海賊王千陽號睇煙花,One Piece迷必去呀!

豪斯登堡靚景 花火 ‧九州 花火 大會

第二部分的 花火 表演,呢個巨型 花火 球最矚目,直徑足有500米闊,即係幾大?直徑有成十個足球場連住咁闊!

豪斯登堡靚景 花火 ‧九州 花火 大會

最後的壓軸表演「Ultra Dream in the Sky」為豪斯登堡內現有的 花火 表演增強版,會有共4,000發煙花在5分鐘內發放,煙花面積闊達1公里。

豪斯登堡靚景 花火 ‧九州 花火 大會

九州一花火 大會

地址:九州豪斯登堡
日期:9月24日
時間:6:45pm – 9:15pm
花火數目:20,000發
交通:JR豪斯登堡站下車直達
網址:www.huistenbosch.co.jp/event/fireworks/kyushu_autumn

下一頁:日本三大夏祭 ‧ 大阪 天神祭詳情

延伸閱讀

關東最大煙花球!神奈川新聞花火大會

日本最爆花火祭・東京隅田川花火大會

廣島水上爆‧宮島水中煙花大會