正所謂「唔係猛龍唔過江」,在香港設有逾百分店的連鎖品牌譚仔三哥米線先後於2020年及2022年於新加坡及日本「插旗」。「各處鄉村各處味」,意想不到譚仔三哥進駐日本後,氣勢直逼當地的人氣食店,人龍排到「車尾燈都見唔到」。究竟是三哥的魅力風靡到日本少男少女,還是思鄉的遊日港人想念香港口味?

譚仔三哥 充滿日本風情的譚仔三哥
譚仔三哥早前在日本新宿插旗(圖片來源:譚仔三哥日本官方網站)

港人直擊日本譚仔三哥打蛇餅 嘆重演當年遊客排一蘭場面

日本譚仔三哥早前在新宿開分店,於首日人潮不絕,以為都只是「新屎坑三日香」,豈料近日社交平台Facebook群組「香港/日本 拉麵 關注組 / 分享群」一帖文中,有港人指看到新宿分店門口大排長龍,在譚仔三哥揚威日本下,港人笑言「我終於明以前日本人見到香港人排一蘭嘅感覺」,直言完全不明白為何會有人等候多時就是為了一碗米線。

譚仔三哥 近日的帖文中仍看到新宿分店大排長龍
近日的帖文中仍看到新宿分店大排長龍(圖片來源:[email protected]香港/日本 拉麵 關注組 / 分享群截圖)

譚仔三哥 港人喜愛日本食物品牌為極高
港人昔日同樣排一蘭排到打蛇餅(圖片來源:網上圖片)

網民:啲人係咪無嘢好食

譚仔三哥一向以「平、靚、正」三大原則,打入香港速食市場,有人讚自然有人彈,不少港人都稱三哥為窮人恩物的「劣食」,與「美食」兩字相距甚遠,稱「講真,譚仔啲嘢真係奇怪,我𡃁仔屋企窮嘅時候食嘅嘢,而家就個個話好食,究竟係真係未食過而當好嘢,定係啲人無嘢好食?」

譚仔三哥 日本譚仔三哥Menu
日本譚仔三哥Menu(圖片來源:日本譚仔三哥網站)

網民憑一線索判斷排隊非當地人:只有香港人會咁著!

遊日港人眾多下,不少網民質疑相片中排隊的並非日本人,而是香港人。網民憑藉照片上排隊人士的衣著,判斷排隊的食客跟港人的衣著打扮無異,「好少日本人會著波鞋揹背囊出街,除咗中小學生」、「又唔出奇,有香港人喺日本居留生活,間中都會想食番香港劣食」、「真係好難理解香港人喺香港食唔夠,去到日本都要特登排係咩心態」。

譚仔三哥
(圖片來源:[email protected]香港/日本 拉麵 關注組 / 分享群截圖)

港人反嘲:咁多年之後,你香港人咪又係排壽司郎排死

港人眼見日本譚仔三哥大排長龍感身同感受,但有網民反嘲香港人壓根底兒根本沒改變,排隊的興趣比任何一個地方更濃厚。「你話日本人排三哥,你哋咪又係日日晨早去等壽司郎開門」、「 壽司郎喺日本人眼中都只係價錢取勝,質素並未能登上排行榜,但嚟到香港就見到一大堆人死等爛等」、「當年一蘭,今年壽司郎,就連間黃埔早餐店都排死」、「論排隊,日本人唔夠香港人啦」。

譚仔三哥 進駐香港2年,港人熱愛仍然不減
壽司郎進駐香港2年,港人熱愛仍然不減(圖片來源:網上圖片)

常見問題

網民對日本譚仔三哥現蛇餅感奇怪?

譚仔三哥一向以「平、靚、正」三大原則,打入香港速食市場,有人讚自然有人彈,不少港人都稱三哥為窮人恩物的…詳情請看

網民憑一線索判斷排隊非日本人?

遊日港人眾多下,不少網民質疑相片中排隊的並非日本人,而是香港人。網民憑藉照片上排隊人士的…詳情請看

圖片來源:譚仔三哥日本官方網站、[email protected]香港/日本 拉麵 關注組 / 分享群截圖、網上圖片