流水麵聽就聽得多,今次終於喺貴船食到你,過然係又好玩又好享受又好特別!

京都>貴船前往方法

其實去貴船都幾長途跋涉,首先要去出町柳車站,再買車飛轉叡山電車。叡山電車車程大約半小時, 沿途風景好靚,好彩既話仲係觀光火車㖭![哈哈]

到達貴船車站,一落車,就已經可以感受到好綠油油既氣息,好舒服!

瞬間由熱鬧嘈吵嘅城市去到只有水流同昆蟲聲音嘅大自然,好正正子![擠眼]

只有一條車同人一齊行嘅大馬路,所以唔好掛住睇風景亦都要睇車!不過日本多數都係車讓人,所以唔洗太擔心![親親]

如果食唔飽,都可以睇風景睇到飽,因為置身於大自然對住河流瀑布食野真係好正,淨係個景同氣氛都抵![親親]

去片:

[圖文版]靚景搵位心得

在河流面前就放了一排座位,每一次可容納8位客人,開業時間是11am,建議早上10點半前就要來到,天氣好的話早上九點幾已經見到人龍!

不用擔心衛生問題每人都有自己的獨立水管,流出的麵就盡情用筷子捕捉吧!

每人大概有7箸麵,錯過了其實會有一至兩次機會後補。

因為很有競技feel,連吃7箸麵都好疲累,吃到已經分唔到是否食得飽,最重要是:

過程只有15分鐘,食到麵又睇唔到風景,難怪有人選擇坐在後面的位置慢慢吃其他麵食呀!

填飽個肚再行貴船既神社都得!

京都貴船 料理旅館ひろ文 
地址:京都市左京区鞍馬貴船町
開放時間:上午11時~下午9時(5月1日至11月30日,注意水麵供應至下午4時)
休館:每年12月30及31日、1月1日
費用:流水麵1,300日元(不設予約)、川床料理8,000日元起、住宿19,000日元起
交通:搭京阪電車到「出町柳」站,然後再轉叡山電車到「貴船」即可
網站:http://hirobun.co.jp/access/index.html

下一頁: 京都抹茶甜品--20款必吃推介!

相關文章:靚靚浴衣邊度租?