早兩星期 facebook 瘋傳一張日本男子與胡迪玩「face-off」的相,大家有冇印象呢?如果係迪士尼迷的話,一睇就知,背景其實係東京迪士尼海洋入面「Toy Story Mania」的入口!東京迪士尼剛剛推出了一系列「園內限定發售」的電動小火車,其中一款就係以此作主題!

東京迪士尼海洋入面《Toy Story Mania》的入口!
東京迪士尼海洋入面「Toy Story Mania」的入口!

惡搞人氣打卡位 大臉胡迪再受關注

位於東京迪士尼海洋的「Toy Story Mania」早在2012年已開幕,與香港的「反斗奇兵大本營」不同,玩具屋的設計就是以「口張開」的胡迪作為入口,12米高的大臉孔向來是打卡位,最近還有日本網民出動「換臉app」設計出拍攝新花樣,令到這地標再受關注。

8字軌道 東京迪士尼海洋限定

說回今年登場的「胡迪玩具過山車」,設計正正以擘大口的Woody作概念,胡迪扮「山窿」,小火車會瓹過佢個口,再沿8字形路軌走,好得意。
woody_mania

砌好咗嘅小火車連路軌全長99.5公分、闊30.5公分、高26.5公分,矮過爆谷桶少少,暫時都係喺東京迪士尼兩個園區入面限定發售,fans去開玩當然要買。暫時未有計劃去呢,就可以上日本Amazon買,原價係6,800yen,Amazon就貴少少,最平都要8,200yen!

5
喺胡迪個口瓹出來!

6
胡迪好似吞咗架火車咁,好好笑!

3
砌起咗原來都好大座!

toystory_amazon
個包裝係咁嘅,仲有手抽,叫朋友去買的話,就認住呢個包裝!(日本Amazon截圖)

去片(玩具頻道Naozooh授權轉載):

同期發售,仲有彈弓狗

至於另一款加入《Toy Story》元素的,還有彈弓狗做主題的西部沿河鐵路(Western River Railroad)玩具列車プラレール(Plarail),軌道不會轉彎,也沒有高架橋,趣味比較低,人氣遠遠不及「擘大口胡迪」呢~!

RAILrOAD_DOG