TVB 嘅《 星星探親團 》嚟到尾聲啦!最後兩集由香香岑麗香同王貽興帶大家去日本,其中 星星探親團 岑麗香 去嘅就係最近好hit嘅日本線昇龍道嘅其中幾站。佢唔止帶大家返去佢曾經做過交流生嘅名古屋學院大學,仲帶大家去一年四季都咁靚嘅白川鄉。大家一齊跟住香香玩日本中部啦!

1/ 名古屋學院大學

香香曾經在名古屋當交流生,難得回去當然要到大學院舍懷念一下啦!

nagoya_heung_01

交換生時期嘅香香好pure好純啊

2/ 食飛驒牛

來到名古屋,一定要試飛驒牛!香香就試了長期排長龍的飛驒牛壽司店!大家有沒有覺得這家店熟口熟面?對,香香去的就是早前金剛和張秀文在《進擊昇龍道》都有去吃的那家飛驒牛壽司店!

nagoya_heung_04

こって牛

地址:岐阜縣高山市上三之町34
營業時間:10:00-17:00
前往方法:JR高山本線從「高山站」步行15分鐘

3/ 賞夜景

來到日本中部名古屋,一定不能錯過名古屋站對面的 Midland Square,在 45/F Sky Promenade 有一個展望台,可以飽覽名古屋的夜景!

nagoya_heung_06

nagoya_heung_05

Sky Promenade

地址:名古屋市中村区名駅四丁目7番1号
交通:名古屋站出步行約2分鐘即到
官網:http://www.midland-square.jp/sky-promenade/index.html

4/ 化身海女食現烤海鮮

香香另一個重點行程就是去到三重縣的海女小屋,在這裡,香香化身海女和其他海女載歌載舞,還嚐了海女們親手炮製的現烤海鮮!

062

海女かまど(海女小屋)

地址:日本三重縣鳥羽市相差町1094番地
交通:「鳥羽站」附近「三重交通鳥羽バスターミナル」轉乘「⑤国崎」方向之巴士,然後在「畔蛸口」下車。

預約網頁:http://amakoya.com/ (至少要在2日前預約)

5/ 世界遺產白川鄉

中部必逛的當然少不了世界遺產白川鄉!香香去的時候剛好是櫻花季,令本身已經超漂亮的合掌村更美!

nagoya_heung

nagoya_heung