等了又等,名古屋終於可以「脫毒」,不用再做「日本最悶蛋的城市」,因為全球大小朋友期待已久的 日本 LEGOLAND 還有2個月便開幕!作為全球第八個 LEGOLAND ,而且是日本首個積木主題樂園,大家的期待度相當高吧!原來場內 9 成的設施已經完成,2月4、5日更特別開放給傳媒及買了Year Pass的客人優先入場玩!睇下有咩玩同有咩食先!

終於有得食積木薯條!


最令fans興奮的,便是一系列的「積木食物」,例如積木薯條、積木朱古力、加了積木topping的雪糕等等,畢竟日本女生都喜歡post可愛的食物相到Ig或Twitter,LEGOLAND 當然好識做,順便可以當宣傳!

lego04
製作非常認真的積木薯條,雖然同是4粒的積木,但有長條形及正方形兩款!

lego03
積木、LEGO 人仔朱古力。

lego02
好想知雪糕上面的積木,究竟係唔係棉花糖呢?

超可愛「旋轉積木」!

入園之後,第一個接觸到的遊戲便是旋轉木馬「Brick Party」!雖然外國的 LEGOLAND 都有旋轉木馬,但以積木砌成的,就只此一座!而且氹氹轉的不是木馬,而是動物及電單車!全部顏色都非常繽紛,我作為LEGO fans,最恨玩便是這一個!

lego06
圖片來源:aloha.yuri@Ig

lego07
圖片來源:aloha.yuri@Ig

lego13
圖片來源:shiorinco0710@Ig

100,000 個LEGO「人仔」最啱集郵

就算冇遊戲啱玩,成年人fans都可以同 LEGO 人仔selfie!因為園內大大小小的 LEGO 人仔多達100,000個,而且更是「隨處放」,玩集郵都應該玩到攰!

lego01
瑪麗蓮夢路呀~

lego11
圖片來源:idanbo@Ig