好多人都喜歡貓咪,除了因為牠們樣子可愛,好多人都喜歡摸貓咪柔軟的肉球。日本這隻貓咪在Instagram爆紅,全因為牠有一把齊陰劉海,跟《梨泰院Class》的朴世路是同一款髮型,很可愛啊!

撰文:KM | 圖片來源:[email protected]、 《梨泰院Class》

日本齊陰劉海貓咪おまめ

日本這隻貓咪おまめ,擁有一雙水汪汪的綠色大眼睛和灰白身軀,最特別之處是牠額頭上灰色的毛,好似一把齊陰劉海,跟《梨泰院Class》的朴世路是同一款髮型,很可愛啊!

齊瀏海 おまめ擁有一雙水汪汪嘅綠色大眼睛
おまめ擁有一雙水汪汪嘅綠色大眼睛。

齊瀏海 おまめ經常露出一副好無辜嘅表情
おまめ經常露出一副好無辜嘅表情。

おまめ的齊陰劉海,再加上牠右邊臉的黑色圓痣,是おまめ獨有的標誌,連主人都話牠好像可愛的小狗。

齊瀏海 おまめ表情多多,真係好可愛㗎!
おまめ表情多多,真係好可愛㗎!

齊瀏海 おまめ最鍾意望實鏡頭留倩影
おまめ最鍾意望實鏡頭留倩影。

表情包おまめ

おまめ平時表情多多,有時碌大對眼仔,有時會集中望住同一個地方,露出一副好無辜的表情。

齊瀏海 おまめ露出慘慘嘅表情
おまめ露出慘慘嘅表情。

齊瀏海 主人惡搞おまめ,將佢無辜嘅眼神無限放大。
主人惡搞おまめ,將佢無辜嘅眼神無限放大。

おまめ睡醒起身的樣子都好可愛!望著牠眯起雙眼,好似未睡夠的樣子,有時幾似嬲樣啊!

齊瀏海 おまめ啱啱瞓醒覺
おまめ啱啱瞓醒覺。

齊瀏海 可唔可以畀我瞓多陣呀!
可唔可以畀我瞓多陣呀?

齊瀏海 攬住小被被瞓覺真係好安心
攬住小被被瞓覺真係好安心。

齊瀏海 おまめ可愛睡相
おまめ可愛睡相。

主人同おまめ玩的時候,試過幫牠整了藍色爆炸頭的造型,相當趣致。不過おまめ露出一副不情願的樣,看來牠比較喜歡自己的齊劉海!

齊瀏海 主人幫おまめ整咗個藍色爆炸頭嘅造型
主人幫おまめ整咗個藍色爆炸頭嘅造型。

齊瀏海 おまめ最鍾意玩貓屋
おまめ最鍾意玩貓屋。

主人會不定期在Instagram更新おまめ有趣的影片,一齊看看牠有多可愛啦!