有冇聽過Ashikaga Flower Park 足利花卉公園 ?就算冇聽過,如果冬天去東京的話,都應該會見過下面呢張相!每年呢個公園都會力sell自己係「全國燈飾第一位」、「日本夜景遺產」之類,加埋張(好似)好靚的相,搞到唔少遊客都心郁郁想去睇下!老實講,做咗日本線的旅遊記者咁多年,見到啲相都覺有「伏味」!但話說去年日本冬天氣溫太高、冇雪落,搞到本來打算去滑雪嘅我唔知去邊度好,最後都係去咗「自投羅網」!

伏一:好。很。遠!

唔好話足利市,好多香港人連櫪木縣喺邊都唔知!總之位置大約係喺東京的北面,中間隔住咗成個埼玉縣!雖然,官網話開車90分鐘可以直達,但我之前上網check過,唔少日本人都表示沿路好塞車,所以,我決定坐火車(長征)去!由新宿出發,齋坐火車已經要個半鐘,之後仲要喺「足利市」站轉shuttle bus,雖然免費,但每個鐘得一班,車程又要30分鐘,計埋等車,足足要2個半鐘(即係來回5粒鐘)!

伏二:好。很。凍!

雖然冇雪,但唔代表唔凍呀!當晚氣溫應該得單位數字,而且大風到刺骨,吹到頭都痛!所以呢,就算好靚,你都想以最快速度離開!不過全場面積約8.2萬平方公尺,你要行一轉,就算唔多影相(我凍到唔想攞隻手出來),起碼都要行個幾鐘!又要夾番shuttle bus的時間,所以留個半鐘左右就急急腳走!

伏三:似。行。花。市!

好,講番燈飾!無論係網上面的相,定係廣告入面的相,燈飾都好澎湃、好立體!去到現場呢?其實相當疏落,而且好2D,唔少燈飾都係掛喺鐵絲網上,好似維園年宵那個「恭賀新禧」燈牌一樣,雖然都會閃閃下,但感覺相當low-tech!

總結:唔應該專程去!順路就可以考慮下!

其實呢,燈飾唔係唔靚,有啲位影相都呃到下人!例如立體金字塔,加埋水中的倒影,都幾靚嘅!但如果要來回用5粒鐘坐車去的話,我就覺得唔多值得!不過,由依家到2月都可以睇到燈飾,如果租開車去櫪木摘士多啤梨,夜晚都可以考慮順便去睇下嘅~

足利花卉公園:www.ashikaga.co.jp