你同你老闆相處得好嗎?你又有冇曾經同過佢嚟一個愛的擁抱?只係幻想都覺得好笑!美國就有一個日子叫 「National Hug Your Boss Day」(國際 抱抱老細 日),每年9月份選出的一日,2016年嘅 National Hug Your Boss Day 就係9月9日喇!呢個日子由網站 TipTopJob創立,原意喺促進良好嘅職場關係,令大家知道擁有一個愉快工作環境嘅重要性!外國人真喺樂於表達自己嘅情感,睇佢地同老闆相擁得咁開心就知!咁外國Boss同華人老闆又有咩分別?你又會想選擇邊一個做你老闆呢?

圖片來源:網上圖片

01 | 「叫你早收工」 VS 「OT老馮、冇得放工」

雖然國際 iBanks,律師行,都係有番工,無放工,但普通打一份工,外國公司比華人公司平均工時都要短。有時星期五,外國 Boss仲會叫你同佢一齊happy hour,4點就好收工啦!相反,華人老闆可能會叫你星期五好做晒啲嘢佢,下星期比番佢睇!

i_love_ot_t_shirt-rd651793d2ab24b1789c3dffeb7ab8dac_jyr6t_324

02 | 「性格隨和」 VS 「神經質易抓狂」

每個打工仔都驚做錯嘢俾老闆鬧,外國 Boss 都唔會一嚟就發脾氣,仲可能會鼓勵你,叫你改番好就得。相比之下,華人老闆可能會對住你咆哮,「小小嘢都做唔到?」成日戰戰兢兢。

03 |「加人工疏爽」VS「諸多推搪」

日做夜做咁辛苦,最想得到回報加人工。一般嚟講,只要你勤力又幫到手,外國 Boss 喺加人工方面都比較疏爽。華人老闆到年尾雙糧就會變出百樣藉口,唔出雙糧,就算公司賺錢都唔捨得加!

61suber01

04 | 下午打風 老闆安排大不同

天有不測之風雲,打風嗰時大家都緊貼消息,睇下有冇得早走。如果知道 5 點掛 8 號風球,外國 Boss 會叫大家食完個 lunch 就好返屋企!但華人老闆就未必啦,可能叫你最後一刻先走,點解咁講?因為仲有地鐵可以搭!

今年「力場」兩度失守,大家滿意嗎?
今年「力場」兩度失守,大家滿意嗎?

 

05 | 放假安排規矩多多

放假緊係開心啦!外國 Boss 或公司 annual leave,加上聖誕節休假 12 日。但一般華人公司,跟足勞工法例有 7 日 Annual Leave,申請 Annual Leave 都要早早比書面通知再等公司批,跟足規則,無咩彈性。

圖片:www.yes123.com.tw
圖片:www.yes123.com.tw

06 | 放假過後閒聊內容

星期一早上,外國 Boss 會問你週末去咗邊玩,一齊分享,大家有講有笑。但華人老闆一開口都係講公事,問交低比你嘅嘢做好未,都無咩感情交流。

07 | 放工時間,華人老闆照call你!

難得放假,外國 Boss 知道你消失咗就唔會搵你,但華人老闆就算放假都會搵你 follow 公事,小至whatsapp,大至電話急call!

08 | 聽到你要辭職時嘅反應

當你同佢講辭職,外國Boss 會問你原因,可能係公司有令你發展唔到嘅地方?或者仲會祝福你事業順利,歡迎再聯絡。但華人老闆呢一般都無咩說話要同你講,收咗你封辭職信之後,你都唔好望會幫你寫Reference,再見!

re01_1024

講咁多好似華人老闆無個好?又唔洗咁灰,華人都有好老闆,外國人都有衰老闆。不論咩國籍,員工同老闆有良好關係,都可以令大家工作時開心啲,工作效率都可以提升!趁今日Hug Your Boss Day,好好表達下對老闆嘅感謝啦。(一齊去中秋 BBQ 都係一個好方法。)

國際 抱抱老細 日 | 外國 Boss 與華人老闆的 8 大分別

網友回應:天下波士一樣衰!

雖然本文嘗試列出「中外老細文化差異」,但網友亦有不同看法,尤其是真正服待過外籍老闆的網友,直指外國老闆「污糟」、「刻薄」不遜本地波士!

有網友指外國老闆「用間尺切蛋糕」,到底係不拘小節還是真心污糟,似乎當事人傾向後者!
有網友指外國老闆「用間尺切蛋糕」,到底係不拘小節還是真心污糟,似乎當事人傾向後者!

有網友表示曾服侍印度老闆,反口覆舌算死草的功力十足,甚至無視勞工法!
有網友表示曾服侍印度老闆,反口覆舌算死草的功力十足,甚至無視勞工法!

結論:管理失效 無分國界!

好的老闆是領導(Leader),衰的上司當自己是波士(Boss),管理能力愈失控,下屬受苦指數也就愈高!
好的老闆是領導(Leader),衰的上司當自己是波士(Boss),管理能力愈失控,下屬受苦指數也就愈高!

打工仔必睇電影:《辦公室大狂殺》

《辦公室大狂殺》打工仔之日常

【膽小慎入】辦公室向來都係互相廝殺的地方,這齣荷里活電影就將「大逃殺」的玩法搬入Office,又來一場人性大考驗⋯⋯▼轉工算吧!日本打工仔點評20個轉工徵兆www.gotrip.hk/?p=237565▼究竟一間崩壞的公司有何跡象?www.gotrip.hk/?p=227056▼ 邊度打工最開心? | 各地 有薪年假 比較www.gotrip.hk/?p=159187 #GOtrip打工仔

Posted by GOtrip 旅遊看世界 on Friday, March 17, 2017

下一頁:身邊有好同事嗎 ? 好同事會做的 7 大窩心行為

國際 抱抱老細 日 | 外國 Boss 與華人老闆的 8 大分別