機艙乾燥、污糟、紫外線強勁,簡直係女生大敵!要知道我地好多時一落機就要去血拼!趕景點!影靚相等!
皮膚出事、感染疾病真係去旅行都去得唔開心? 到底女生們搭飛機時應該如何好好保養同保護自己?問空姐就最清楚? 等我醒幾個實用貼士俾大家?

1. 不停飲水

唔好睇小飲水,飲水唔但只可以令到你無咁口乾,保持喉嚨濕潤亦都係防止呼吸道感染嘅天然方法呀!不過空姐提提你,最好就唔好飲一杯杯果啲飛機水喇,真係好污糟㗎(空姐一定唔會飲),飲支裝水啦,一般餐盤上會有㗎喇,另外亦都可以喺上機之前喺閘口飲水機斟定?

2. 記得閂窗、塗防曬霜

其實喺三千幾呎嘅上空,紫外線係遠比地面高!預防紫外線不嬲係抗氧化第一步,所以我喺飛機起飛後第一件事就係閂窗? 之但係你有冇諗過萬一你坐走廊位,而坐窗口位嘅乘客唔願意閂窗?根據經驗呢種情況係有可能發生㗎,所以記住記住記住要塗防曬霜!

3. 盡量避免用飛機枕頭、被子

飛機除咗乾燥、紫外線極高紫外,細菌都極多? 唔係嚇你,機艙分分鐘污糟過你屋企個廁所!而飛機所提供嘅枕頭、被子,雖然係洗過,但已經有無數嘅乘客用過,我亦唔確定公司會將啲氈洗得有幾乾淨,試過俾乘客投訴張氈聞落有嘔味… 唉總之用私伙嘢就最穩陣啦,如果真係要用,都千祈唔好掂倒塊面呀!

4. 紮起頭髮

因為機艙環境非常乾燥,頭髮係好容易有靜電,甚至出現折斷問題,建議女生最好紮起頭髮,咁就無咁容易有靜電喇,不過記得唔好綁太緊呀!建議先塗上髮尾油,然後鬢一條鬆鬆哋嘅辮,又有造型又可以保護倒頭髮~

5. 去廁所要用自己紙巾

呢個係我私心建議,飛機廁所提供嘅紙巾質素好差,而且廁所空間非常細,一沖廁,馬桶嘅細菌就彈晒去啲紙巾到… 女生們,奉勸你哋去廁所最好用返自己嘅紙巾啦!話晒都係敏感部位嚟架嘛?

IMG_20140923_145756

女生們下次搭飛機時要記住呢五大貼士喇~ 希望大家都可以靚靚去旅行,影多啲靚相?

照片拍攝於日本沖繩


FB: 兼職空姐姥姥

https://www.facebook.com/parttimelolo/