早幾年成功洗版的 Animal on the underground (London),最近更擴大版圖,玩埋紐約、莫斯科同巴黎。究竟看似複雜的地鐵路線圖內,隱藏著甚麼玄機?看看下面的解碼就一清二楚!

圖片來源:http://www.animalsontheunderground.com/

【紐約市地鐵動物圖】

小狗暗藏在中國城一帶

似乎這條金魚努力力爭上游,從下城游緊去中城

鯨魚果然霸氣,横跨了大會堂至布魯克林區

其餘隱藏動物,共 12 隻

【莫斯科地鐵動物圖】

第一眼睇,覺得似袋鼠多過似官方稱的老鼠

佢似數碼暴龍啲fd多過鸚鵡喎,大家又點睇?

莫斯科地鐵圖比較細,所以至今搵得 8 隻!

【巴黎地鐵動物圖】

我叫你玉蝴蝶~~

其實,真係睇唔出邊度似貓頭鷹?

【倫敦地鐵動物圖】

嗚~嗚~嗚~
大笨象先登場!

連鯨魚都有,其他動物園都輸了!

地下鐵雀仔唱歌,車程不再沉悶。

為什麼落雨蝸牛才出現?因為牠們平時都躲在地下鐵呀!

密密麻麻的地鐵車站圖隱藏一個動物園,目前住了 25 隻動物,所說的並不是真的動物,而是由地鐵線勾畫而成的小動物。這個「Animals on the Underground」的活動,早在 1988 年由 Paul Middlewic 發現,當時他在倫敦地鐵圖上,發現了大象的足跡,及後越來越多人加入找找小動物行列。到目前為止,已發現了 25 隻小動物被發現。

看完倫敦地鐵圖,興致勃勃地打開港鐵路線圖,結果……是一無所獲!