【酒店Staycation】日前,有港女在酒店Staycation期間用熱水壺打邊爐,引起網民熱議。其實酒店業常有奇怪、嚇人的事件發生,如早年任職酒店管理層的「麻甩單身日記 」在facebook專頁上載照片,指有內地旅客入住期間,竟在酒店「浴缸養蟹」,令酒店樓層散發濃烈臭味,事件引起網民熱議,今次和大家重溫這宗酒店奇聞!

撰文:GOtrip編輯部|圖片來源:麻甩單身日記

酒店房間飄出屍臭味 誤以為有客人在房內自殺
臭味來源:瘋狂客人浴缸養蟹!

數年前,曾任職酒店管理層的「麻甩單身日記 」版主分享這宗酒店「浴缸養蟹」奇聞,他指,旗下酒店為怕大陸旅客影響他人,早就將酒店某部分樓層劃分為「強國旅行團專用」,集中接待大陸客。怎料,某日他隨同事前往視察樓層時,一步出升降機已經聞到腥臭異味。

【酒店staycation】強國客瘋狂無極限!酒店浴缸養蟹釀惡臭

發帖者稱:「在走廊行行下聞到唔對路喎!點解有陣臭味呢?」「呢種臭味唔係一般嘅臭!」初時以為有客人在房內自殺,進入客房才發現實況,原來係客人用酒店浴缸養蟹,即時反應如下:「睇睇間房入面係亂,但冇見到屍體,咁就入廁所睇啦!一入去見到個浴缸即刻屌出嚟,想點_樣呀?呢度酒店嚟呀你老鹵!你班仆街用水煲打邊爐我都算啦!你養缸蟹喺度諗住點_樣煮呀?定係生食送啤酒呀?對佢哋嘅創意,真係心血少啲都撐唔住⋯⋯」

麻甩單身日記
(圖片來源:「麻甩單身日記 」)

目測活蟹30隻 山東房客「未諗點煮」

記者聯絡「麻甩單身日記 」版主「麻甩佬」查詢更多詳情,原來發生「浴缸浸蟹」的酒店,是位於俄羅斯某旅遊城市,住客是一名來自中國東北、隨觀光團到俄國旅遊的大陸客。

房客係個山東大叔,話「想食新鮮海鮮」,所以喺市場見到就買返去,但未諗點煮。最後我哋要個客自己攞走佢,暫時冇特別派人清理,因為個團聽日先走⋯⋯

雖然山東大叔還未checkout,不過酒店都以傳出惡臭影響他人為由,要求住客立即自行將活蟹清理掉。

網友表示「隔住芒都覺得臭」?

其實任職旅遊服務業的版主,偶然都有在專頁發文狠批國民的劣根性,不過今次事件可算是一個高峰,皆因場面最離譜,回響也最大!帖文一出,引來接近一千個分享、傳媒追訪轉載。有網友表示難以置信,有人表示「隔住芒都覺得臭」,亦有網民誤以為案發地點是香港。但其實類似的瘋狂狀況,似乎是無分國界!

「麻甩單身日記 」曾拍攝到大陸客「鹹魚當薯片」的奇情畫面。

班東北佬居然帶鹹魚入嚟⋯⋯仲要就咁搣嚟食,唔鹹_死佢!強國人嘅習慣真係唔係我哋正常人能夠理解⋯⋯