香港聖誕節基本上冇咩可能用熱嚟形容,所以唔少人都鍾意趁聖誕假去外國感受一個凍冰冰嘅聖誕,好似TVB嚟緊又會帶大家去歐洲感受不一樣聖誕,一班主持仲會帶大家行聖誕市集,感受最濃厚嘅聖誕氣氛!仲有幾日就聖誕啦,今年去唔切唔緊要,先跟幾位靚女主持去行,再睇埋編輯部為大家精選嘅其他歐洲聖誕市集,plan定下年出發啦!

01 | 買聖誕禮物俾聖誕老人?必到科隆大教堂聖誕市集


幾位靚女主持收到任務要買聖誕禮物俾聖誕老人,當然要去科隆大教堂聖誕市集啦!大教堂戶作為科隆嘅地標,每年聖誕附近都會有好多唔同嘅聖誕市集,入面仲有個小型摩天輪,絕對夠行買玩足一日啊!

科隆大教堂聖誕市集001

02 | 超可愛 科隆小矮人市集

呢個市集同樣位於大教堂附近,以小矮人做主題,攤位同屋頂都可以搵到小矮人,主持人飲嘅熱紅酒可以話係市集必試,4歐羅一杯,個杯仲可以帶走做紀念添!

科隆老城區聖誕市集002

【日期】即日至12月23日
【地址】Domkloster 4, 50667 Köln, Germany

03 | 德國最古老市集 德勒斯登聖誕市集

德國最古老的德勒斯登聖誕市集,已經有580年歷史!以全球最高聖誕風車塔作中心點。市集最有名的是各種聖誕木製擺設,例如薰香木偶;就連士兵模樣的胡桃夾子、聖誕金字塔也是這一帶的木匠人製造!雖然價錢略貴,但淨係買呢份巧手製作已經值得啦!

xmasmarket001

Dresden Striezelmarkt

【日期】即日至12月24日

【時間】10am- 9pm
【地址】Dresden Altmarkt square

04 | 年宵聖誕版 哥本哈根超強人氣市集

Deutschs的聖誕市集,規模不大,只得30多檔,卻有超強人氣,小食檔攤更大排長龍!有時更會遇上聖誕老人突襲,即場表演魔術,派下小禮物,哄得大人小朋友不時哈哈大笑。瘋買之餘,市集內更設有旋轉木馬,不怕悶壞小朋友。

xmasmarket002

Deutschs Christmas Market

【日期】即日起至12月23日
【時間】11am-7pm

【地址】Højbro Pl., 1200 København, Denmark

05 | 全哥本哈根最大 行市集兼玩埋機動遊戲

Tivoli Gardens是的聖誕市集亦是全城最大型,設有60檔,賣的貨品差不多,但可順道玩埋過山車、跳樓機等機動遊戲,加上園內放有一棵高20米的聖誕樹,掛滿3,000個聖誕球和燈飾,當下午4時過千個燈泡飾同步亮起時,更令人不禁拍起手掌,太浪漫了。

xmasmarket003

Tivoli Garden

【日期】即日起至1月3日
【地址】Tivoli A/S Vesterbrogade 3 1630

【收費】成人DKK99/HK$112(8歲以下小童免費)

06 | 濃濃比利時風情 童話國裡行市集

Lille在比利時的邊界,因此在販售物品的風格上有著濃烈的比利時感覺。販售著節日的食品和飲料,以及藝術和手工藝的攤位,全都係一座座可愛的小木屋,讓人感覺置身於童話故事之中。 除了一嚐比利時美食,更加不可以錯過登上超巨型摩天輪,高高在上一睹燈海繽紛閃爍市集的美麗,再與高掛星星的聖誕樹拍張照放上網,保證羨慕死人!

lillemarket
【日期】即日至12月30日

【時間】11am- 8pm(星期五、六延長至晚上9時)
【地址】Place Rihour 59000

07 | 西班牙最美麗市集 睇埋傳統嬰兒床展覽

馬德里擁有西班牙最美麗的聖誕市集,大家除了可以在這裡買到聖誕禮物給最愛的人,還可以參觀一個來自世界各地的傳統嬰兒床展覽,以慶祝聖誕節的真正意義。

adaymag-20-xmas-market-in-europe-10

【日期】即日至2015年12月20日

08 | 全歐洲最漂亮市集

被稱為全歐洲最大及最漂亮的聖誕市集之一,街道和廣場都充滿了攤位,喺呢度絕不會空手而回。而且周圍都係掛滿燈光的樹,聖誕氣氛爆燈啊!

02_BW2013_Andreas Zimmermann
The Basel Christmas market at Barfüsserplatz and Münsterplatz

【日期】即日至2015年12月23日
【時間】11am-8:30pm

09 | 極光之外 在雪地上逛市集

芬蘭最近成為香港人嘅旅遊熱門地,除咗睇極光,有冇諗過可以喺潔白的雪堆中逛聖誕市集?想嘅話就要mark低Helsinki呢個地方啦!到了聖誕節前夕呢度會化身成冬季仙境,聖誕燈飾由 12 月開始懸掛在主要街道 Aleksanterinkatu 和 St Thomas 市集,大家記得嚟湊下熱鬧啦!

adaymag-20-xmas-market-in-europe-07

Helsinki Christmas Markets

【日期】即日至2015年12月22日
【時間】11am-8pm

下一頁:2017年聖誕打卡位|全港18大商場聖誕裝飾大合集 |卡通人物篇