不怕來回近一個月的隔離時間的話,有不少孝順仔女已經開始落手計劃帶父母去旅行,好一盡孝心。但有港人於連登討論區以「有冇人父母好鐘意去旅行同當地人講廣東話?」為題發文,指雙親去外地旅行會狂講廣東話,發現對方聽不明又會發爛渣,怨爆「真係覺得勁冇面」!

撰文:CY|圖片來源:Unsplash、LIHKG

父母去旅行講廣東話 港人上網怨爆嫌失禮:真係好冇面

網民於連登討論區發帖,講到之前帶雙親去日本旅行時做出很多「失禮行為」,例如在餐廳內對侍應講:「要一個呢啲!要兩個呢啲!」又會在酒店check-in時,對接待員狂講中文發爛渣,令他感到相當失禮,更委屈道:「我英文超廢都忍唔住幫佢搞掂算,廢時(場面)咁尷尬。」

父母去旅行講廣東話 港人上網怨爆嫌失禮:真係好冇面
有港人近日於連登討論區以「有冇人父母好鐘意去旅行同當地人講廣東話?」為題發文。(圖片來源:LIHKG)

有部分網民其實都深有共鳴,話:「(年長港人)去邊都要講中文,以為全世界都識中文。」又表示自己在日本曾經見過有年長港人的烏龍事:「喺車排隊換飛,見到前面個香港人阿伯同個職員講:『Use the 都會票……』」有網民見此,建議如果不懂當地語言,還是跟團比較好。

父母去旅行講廣東話 港人上網怨爆嫌失禮:真係好冇面
有網民見此,建議如果不懂當地語言,還是跟團比較好。(圖片來源:[email protected]

亦有網民看不過眼,就指:「你都識講你英文好屎,全家最有希望嘅你,去旅行又溝通唔到,點指意你啊?兩老咪惟有用中文囉!」

又有網民給出了一個絕佳方法,就算英文再不濟,懂得「this」就可以了:「This this this就得。」嫌有點尷尬?亦可以選擇用升級版:「これ、これ、これ(Kore、kore、kore/這個、這個、這個)。」進一步貼近當地風情。

(圖片來源:《溏心風暴之家好月圓》劇照)
(圖片來源:《溏心風暴之家好月圓》劇照)

資料來源:LIHKG