不少網友在網上旅遊討論區分享意見,對 曼谷 篤篤車劫案 都表示驚訝,更分享經歷,大爆有關乘坐篤篤車的負評!原來篤篤車與電單車合謀串通不是新鮮事,早在2014年已經有新聞報導相似事件,去泰國旅遊,記得多加注意個人財物安全!

2014年已有 | 篤篤車、電單車合謀

今次曼谷 篤篤車劫案,事主從影片意外發現搶劫發生前一刻,司機的左手有特別的動作、繼而收油,搶匪才從後而上!

有網友懷疑搶劫事件是司機與劫匪串通,這樣推測都很合理:一來篤篤車司機非常冷靜(有車撞埋嚟都唔避開?),二來因為相似的案件早在2014年已有報導!篤篤車司機與電單車手合謀搶去兩名乘客的財物,泰國警方更向傳媒展示犯案手法。

篤篤車劫案

網友分享嬲爆經歷

Case 01 | 想去大皇宮,變咗去殯儀館?

篤篤司機的報復,驚到女遊客呆晒!有網友分享原本講好價錢去大皇宮,之後左兜右轉去珠寶景點,堅持要走最後卻被安排在棺材鋪落車!

Case 02 | JJ Market ?刀小偷!背囊爛晒,財物倖存!

遇到篤篤司機提醒保管好財物,篤篤司機都有好心哋;但仲有?刀小偷要留心!財物收喺袋最深深處都係安全啲。

係時候轉用防盜背包了!圖片來源:cdn.shejipi.com
係時候轉用「防盜背包」了!圖片來源:cdn.shejipi.com

Case 03 | 想去MBK,要中途停一停?有古怪!

可以由 200泰銖 自動減至 50泰銖,已經好有可疑,仲要中途停一停車,為安全起見,搭過第二架啦!

Case 04 | 解決方案:搭Uber仲安全 !

你無睇錯,uber 在曼谷都有得搭,唔使講價,又有 uber 比信心你,有晒司機資料,咁就唔怕比人呃!

泰國有得搭uber ! 圖片來源:lh3.googleusercontent.com
泰國有得搭uber ! 圖片來源:lh3.googleusercontent.com

追加貼士: 減輕損失!帶護照copy出街

有多一份護照copy,將正本放酒店,就唔怕出街整唔見!但建議護照都係跟身好啲,同錢分開放。

不過要留意,但如果將護照放在酒店,就唔可以在商店退稅,要去機場退,可以自己衡量吓想點做。

下一頁:曼谷 篤篤車劫案 | 事主回應 : 今日試咗人生中最無助的時候 (補領證件教學)

延伸閱讀

淡定有錢淨 | 在外地 遺失財物 3大對策

臨飛唔見護照 補領BNO只需2小時 | 一返工就想放假