英國留學到底係咩玩法?最近經常拍兒童節目的農夫(陸永同C君)早前去咗英國十幾日,親身體驗英式留學生活,撇低Do姐去英國西南部小鎮Tavistock做10日寄宿生,親身體驗留學「快樂」生活!不嬲都知道外國小朋友返學其實係由細玩到大,求學不是求分數,以為一定好開心?錯!兩個都話:「真係慘過做 農夫 呀!」不過農夫出名愛搞笑,留學過程中當然有大量無厘頭搞笑事發生,趁今晚開播前先來劇透,率先開估5大必睇搞笑位!

01 | 收買人心 宿舍玩國粹輸俾同學仔

去留學,同學仔最怕宿舍新朋友難相處,農夫在節目中懶醒畀貼士,就話一定要作「深層次文化交流」,搞爛gags教廣東話已屬低手表現,識玩一定係玩國粹打麻將。「麻將邊打邊吹水,打賭贏咗可以叫佢做你手下,好化算。」點知外國朋友仔鬼咁醒目一點就明,即使農夫聚精會神,陸永仲心思思想出蠱惑,可惜都係一句「食糊」慘被KO。不過氣氛超融洽,監製都讚農夫搭訕係有一手,值得學習!

02 | 體育挑機  C君慘變趴街

今次去的Mount Kelly College是英國出名的運動名校,農夫去到第一時間當然要同學生作身體交流,出馬前兩條友仔勁得戚表示:「我哋兩個牛高馬大,佢哋成班中學雞,點會輸喎?」可惜事與願違!陸永挑戰傳統運動板球,以為手長腳長一定接到波,點知快到連波尾都見唔到,嚇到佢以為對方練成「童夢幻影球」;C君話自己下盤結實,走去玩rugby,可惜tackle練習目標時已慘變趴街,真係陰功豬!在場監製都睇唔過眼話:「哇!你兩個玩一陣已經瘦咗一圈喎!」諗住完?你就想!之後仲要游水划艇玩帆船,兩個人慘被地獄式訓練,陸永最後忍唔住話:「嚟留學,麻煩操弗個body先!」

03 | 泥漿步行 老漢推車鬼食泥

英國特種兵傳統訓練要跑泥漿(Tough Mudder),學校竟然有類似體驗,一場去到,農夫自然再「中伏」,換上尷尬緊身衣後,即跟大隊上場。陸永行兩步已心知不妙,話好似有10個羅莽師傅捉實佢;C君更再次趴街,教練出動都要成5分鐘先成功解救,同學仔話原來早前落過雨,泥漿軟化勁難行!同學仔個個都無懼即跳,農夫就睇到面青青!

之後仲要玩「泥上老漢推車」,陸永醒目即舉手話要做「老漢」,C君扮車時慘叫:「玩嘢咩!我咁重手又短,行嗰陣啲泥高過我個鼻,今鋪真係鬼食泥呀!」最後仲大鑊,竟然係跳崖,監製見到成層樓咁高嘅山崖已叫停,點知兩個人心口有個勇字,竟然一躍而下,事後邊手震邊話:「我哋香港過嚟,唔可以衰畀外國小朋友睇!」監製,麻煩頒個獎畀佢哋!掌聲!

04 | 軍服野戰 血腥求生嚇到面青青

陸永最欣賞外國教育課程,在於佢哋唔止學書本上的知識,而係會教求生技能,好似野外定向堂就係一個例子!當日晨咁早天未光就著好軍服集合,同學仔個個都有板有眼,陸永話自己似「劉大衛」,C君更話自己係天生軍人,因為佢本名係「鄭斯君……人」喎!不過我睇極都覺得佢兩個只係似兵仔囉!


睇表情已知,佢哋兩個嗰一刻真係好驚呀!

在勁陰森又方圓百里無人的草原行成幾個鐘後,終於見到目的地,教練竟然即刻教大家「處理」野兔,畫面血腥,睇到佢哋兩個差啲反白眼,但在場其他同學非常氣定神閒,事後問番先知,「野兔在當時情況只係食物,冇得驚!」由細開始接受訓練,果然零舍不同,有膽識!

05 | 蒙眼畫畫 鬥氣玩決裂

Mount Kelly College注意多元發展,上堂出名有創意,估唔到美術堂都有新花臣,竟然係蒙眼畫畫鍛鍊團隊精神。陸永C君話晒都組團農夫超過15年,當然未驚過,C君蒙眼後,陸永即刻開始,可惜搞笑癮發作,當然亂噏當秘笈。「哇!你畫得好好呀!隻貓畫到好似狗咁,隔籬仲有個花樽,點解你畫到寶礦力咁?」真係畫到C君扯埋火,連老師都出馬叫佢正經啲!最後?兩幅畫當然都一塌糊塗,老師評價F級,毫無合作精神!唔通佢哋不和爭Do姐寵係真嘅?

番外篇:校長都唔放過,照玩!

終極劇透:Do姐現身!

「想賣甩Do姐?冇咁易。」Do姐竟然現身畢業典禮,嚇死佢哋!農夫當然受寵若驚,陸永仲話。「我要一世侍奉Do姐!」其間Do姐仲做咗個驚喜event,可惜監製話要賣個關子,想睇佢哋3個再鬥氣,惟有校鬧鐘準時睇節目吧!