如果被問到中國首都,大家一定諗都唔使諗。不過世界咁大,有時最出名嘅城市,唔一定喺首都。話說近期有個日本網站票選「最容易搞錯首都的國家」,先發現原來有很多地方都被人誤會為首都。先問問大家,澳洲、美國、土耳其、巴西和瑞士嘅首都喺邊?

brazil_captain_one

1.巴西

很多人以為巴西首都喺里約熱內盧,只因新世界七大奇景之一基督像亦喺當地。事實上,首都喺世界遺產城市巴西利亞。巴西利亞喺巴西第四大城市,當年政府為咗加快內陸地區經濟發展,於是遷都至當地,至今已超過50年,大家咪再答錯啦!

Turkey_agola_captain

 

2.土耳其

土耳其首都並非擁有悠久歷史嘅伊斯坦堡,而喺其第二大城市安卡拉。伊斯坦堡喺該國最大嘅城市和港口,曾經喺羅馬帝國、拜占庭帝國、拉丁帝國、鄂圖曼土耳其帝國同土耳其共和國嘅首都。不過通通都已成歷史,首都早在土耳其獨立戰爭期間便遷至安卡拉。

switzland_captain_road

3.瑞士

瑞士首都唔喺蘇黎世,而喺伯恩。雖然伯恩嘅知名度不及蘇黎世和日內瓦,但當地嘅舊城區非常著名,更成為聯合國教科文組織核定的世界遺產之一。伯恩的州徽、市徽都喺以熊作圖案,因此亦有「熊之城」嘅稱號。

USA_captain_waston

4.美國

美國首都喺紐約?其實喺華盛頓,大家耳熟能詳嘅白宮、五國大廈都有唔少電影以此景點作為拍攝藍本。至於紐約,只喺矗立咗象徵美國精神的自由女神像,並唔代表喺首都。

austrlia_captain_sunlight

5.澳洲

澳洲首都喺悉尼?錯。咁一定喺墨爾本啦!錯錯錯…兩個答案都唔啱。其實澳洲的首都是位於悉尼和墨爾本之間的坎培拉,雖然呢個城市不及大家所認識嘅悉尼同墨爾本出名,但佢喺澳洲最大嘅內陸城市,喺的的確確嘅首都!