車輪餅 有着圓形的身軀,每一個不同的它都有不同的口味,而係台中更被發現比香港厚兩倍 車輪餅 ,咁特獨嘅你原本就係這間 INO Ice。它的車輪餅口味創新到有鹹蛋芋頭、肉鬆麻糬等鹹味,仲要件件足料爆餡!店員「手起蛋落」,在餅底上加入原隻鹹蛋和大量芋泥,望見啲餡已經心動!另外有隻「四囍」味,內有肉鬆、麻糬和紅豆芋泥,又鹹又甜甚搞怪,但無違和感喎,仲煙煙韌韌幾好味!真係如何不去找尋你的蹤影呢!

Text from 新假期 – 旅遊

4款必食 車輪餅

夠甜:抹茶紅豆味,原塊oreo 奶油味

台中市最旺的一中商圈,生意勁好,所以店員無時無刻都在製作新鮮 車輪餅 ,拿到手仲係熱辣辣㗎,咬開就可食到要爆嘅饀料!店家更會時不時推出新口味,醒目嘅大家記得出發前上佢地 Facebook 睇睇喇!

dsc_9876_1拷貝
店員先在餅底上放好餡,再將半邊 車輪餅 拿起,待另一邊餅皮熟透後才將兩邊合併,製作一批需時約20分鐘。無論係黑糖麻糬、oreo還是紅豆餡,全部勁多,不過會唔會蝕本?!

dsc_9908_11拷貝
車輪近2.5吋高,比香港的厚近兩倍,超誇張!

dsc_0025_11拷貝
左起:四囍 NT50 /朱古力奶油oreo NT35/抹茶紅豆 NT40/芋頭黃金鹹蛋 NT45

dsc_9850_11拷貝
可在店內進食,有冷氣唔怕熱。

連係附近大學唸書的同學仔,放學都特地來買紅豆餅食!

dsc_9935_11拷貝
台妹熟客 心茹&阿萱

INO Ice
地址:台中市北區太平路75巷7號(顯示地圖
電話:+886-4-2223 5383
營業時間:2pm-10pm
交通:從台中火車站乘的士約7分鐘
FB:INO Ice

下一頁:橫掃 10 家人氣之選! | 台中美食 店 | 在地人才懂