觀塘延綫 可望今年 10 月通車,大家以後飲飲食食同玩都會方便好多,唔使再搵要轉咩車先到,甚至係人人將會更認識延綫的地方,因為總有啲人會唔識港鐵以外的地方。為了大家更清楚港鐵新服務,4 大Q&A 幫到你!

圖片來源:港鐵網站

01 | 觀塘延綫有邊個站 ?

觀塘延綫 新增 何文田 同 黃埔 ,呢兩個站喺油麻地站後面,如果成功通車後,唔好再喺油麻地站坐回頭車,因為會直接去 何文田 同 黃埔 㗎!

觀塘延線
油麻地 站有列車試行,在 4 號月台列車不再有回頭。

02 | 車費、車程時間?

延綫全程 2.6 公里均為隧道路段,由 黃埔 至 油麻地 車程就大約要 5 分鐘。根據政府早前估計,車費介乎 4.4 至 5.2 元之間。不過工程用咗 72 億,唔知會唔會又加價喇!

觀塘延綫
港鐵站位置圖。

03 | 幾時會通車?

港鐵話 觀塘延綫 可於今年 10 月通車,實際日期尚待公布。8 月已經有不載客列車在行車時間試行。

何文田站旁會有公共運輸站。

04 | 最大的轉乘站係咩站?

何文田 站除咗係 觀塘延綫 車站外,亦係沙中綫其中一站,是兩條綫的轉乘站。所以 何文田 站面積達 5.6 萬平方米,是目前最大轉乘站。不過沙中綫最快要到 2019 年先會通車。

觀塘延綫
何文田車站實景。


website_fb