我哋同乘客第一個「衝突」嘅時刻,一定係登機嗰一刻,因為自某日開始,我哋需要喺飛機門口檢查登機證之後,乘客經常性都覺得自己知坐邊度,覺得我哋侮辱佢哋嘅智慧,兼且麻煩佢哋要再攞出嚟,所以企喺門口登機嘅同事,基本上登機嗰廿分鐘已經可以令到三分一乘客「嬲豬」。

港男:「我梗係坐呢班機,我做咩要畀你睇!」


不過呢,要知道點解我哋要睇你登機證呢?因為我哋要確保你真係坐呢班機,最大嘅concern都係安全,唔希望有啲唔係坐呢班機嘅人走咗上嚟,所以安全上嘅職責,我哋真係有絕對嘅權力去檢查,唔畀我哋睇,就會有以下嘅下場。

阿姐:「阿仔,幫我去問個客攞登機證,佢衝咗入嚟。」
我:「先生,麻煩出示番登機證吖,因為我哋要確保你係坐呢班機。」
香港男人:「我梗係坐呢班機,我做咩要畀你睇!」
我:「先生,呢個係安全條例所要求,麻煩你出示。」

拒絕出示登機證 機長有權請乘客離開飛機

當然佢一定堅持唔畀,要知道,只要一個人喺飛機故意妨礙我哋履行職務或者拒絕遵從安全嘅指引,我哋有權對佢發出警告,或者甚至將佢趕落機嘅。
我:「先生,我而家向你發出口頭通知,如果你堅持唔出示,我會通知機長請你離開飛機。」

用到呢個原因,佢死死地氣終於肯攞個登機證出嚟,但說時遲,那時快,原來已經有人通知咗機長,而來自香港嘅副機長已經企咗喺我後面。
「就係因為你一個人嘅自私,令我哋班機delay,我會通知公司,考慮對你追討班機delay帶嚟嘅損失。」

然後頭也不回,就走返入駕駛艙。

只要一個人喺飛機故意妨礙我哋履行職務或者拒絕遵從安全嘅指引,我哋有權對佢發出警告,或者甚至將佢趕落機嘅。

其實只係攞出嚟畀我哋睇一睇,點解為咗啖氣而搞到咁大鑊?如果我哋真係要佢離開飛機,佢張機票改簽嘅錢,係由佢自己負責,咁又冇面又要浪費錢,何必呢?

其實只係攞出嚟畀我哋睇一睇,點解為咗啖氣而搞到咁大鑊?

相關文章