在這裡不時跟大家分享許多「旅遊攝影」「閨密攝影」「文青攝影」「男友攝影」「iPhone攝影」等不同技巧教學,對於放上facebook或Ig「呃like」當然冇難度,但這些「打卡風」的照片或要花長時間「執相」才成。其實有時候花點創意,在旅途上一樣可以拍出大量充滿創意的搞笑相,實行以風趣來「呃like」!當然,在一些歷史名勝、面對當地的偉人銅像時,就別這樣玩了!

撰文:J|圖片授權自「旅遊達人Travelblog」facebook專頁

5招旅行搞笑相技巧

這是近日網上流傳的一輯「創意攝影」照,相中人與一些街道上的人像作出不同程度的「互動」,效果超爆笑,大家可以學習一下!

01|唔好打我啦

街上的人像常擺出種種姿勢,或會「影響」到路過的行人,一不留神就會「打你一巴」!看到這些造型,那就配合一下捱打吧!

搞笑相
睇路呀!

搞笑相
Sorry囉!我唔食「K乜C」喇!

搞笑相
唔畀你同我影相呀!

02|不雅行為篇

在此非叫你破壞街上的人像,而是這些人像的動作或會吸引你「情不自禁」跟它們…… 指的是拍照啦!一樣可以得到極佳「呃like」效果!

搞笑相
見到「靚仔」嘴番啖先!

搞笑相
非禮呀!!!

搞笑相
嗱!你班人教壞小朋友喇……

搞笑相
不雅行為唔一定得錫,偷嘢都得嘅。

03|被虐篇

有些人就是有點天生「被虐狂」,總愛跟這些人像來個另類的「惡搞」,可能動作較大,也得要弄污衣服,但為了「呃like」也沒法子啦!

搞笑相
同我放開佢!

搞笑相
當街當巷綁架呀!

搞笑相
我路過咋,唔好食我呀,救命呀!

搞笑相
變種巨雀呀!走呀!!!

搞笑相
編輯部男同事們見到都覺痛……

04|對話篇

想拍騎呢互動照,又不想凡事去得太盡,那不如跟人像們對話啦!但要有心理準備,好像對著石像說話般沒趣。編輯意思是,真對著石像說話啦!

搞笑相
我剩係話畀你聽,唔好同人講呀!

搞笑相
你知唔知呢部咩嚟?

搞笑相
對唔住呀!喂,睬下我啦!唔好嬲豬啦!

05|孤芳自賞篇

如不想「上鏡」又想「呃like」,方法一樣有,就是加點道具喇!

搞笑相
呢啲嘢返屋企先做啦!

搞笑相
老人家都要自拍!

相關文章