【印度旅遊教室】印度講價真係咩都得|意想不到講價方式+種類!識得玩,印度其實幾好玩!

【印度旅遊教室】印度講價真係咩都得|意想不到講價方式+種類!識得玩,印度其實幾好玩!

印度講價好好玩】身邊有不少人都話:「去印度?比錢我都唔會去!」係,印度啲仔真係幾咸濕(之前我係印度做完Meditation,一班人坐車回城市時,班人會不停叫我睇女仔)

係,又會有啲人見你係遊客,想呃吓你錢咁。但識得玩,印度其實幾好玩,又唔係你想像中咁危險,知道他們的呃人手法後篤爆他們,好多時他們都會笑嘻嘻就走人/用個合理一啲的價錢賣嘢比你。在這裡,先分享一些殺價心得:

圖、文:HKYoyoWing – Play Yoyo EveryWhere

印度講價Case 1: 殺價?唔洗用口嘅,扮走就得。

印度這個地方真係唔好講笑,當你一出機場那一刻,已經會有人想呃你。一出孟買機場,我找到了一間找換店。它的Rate 奇低。望了望,想走的時候,有個員工走出來,立即講 “My friend, My friend.” 問我點解走。我話個rate 咁差,叫人點兌。他就講,我地都係男人,計你好rate 啲。我心想……兌換店都有得講價?So amazing!

當我真係想兌時,發現張單有Service Charge(還要唔平),打算走,找部ATM算的時候,他又話見係我,Waive我Service Charge算。由果一刻開始,我就知扮走這一招work。

相關文章