對於食嚟講,做香港人真係好幸福。想食拉麵,銅鑼灣有大把選擇,想食西餐廳或壽司,周圍都係,想食泰國嘢又可以去九龍城。一個小小嘅香港,幾乎集合晒全球美食。

去完旅行,發現香港餐廳非常高水準


有時候我去完旅行,都會有一種感覺,原來香港嘅外國餐廳水準非常高,以我個人口味而言,除咗泰國之外,冇乜其他國家煮泰國菜好食過九龍城(亦因為九龍城好多餐廳都係泰國人開)。

每次去外國長途旅行,都會好快食厭當地嘅餐廳,特別掛住香港嘅食物。食咗咁多餐pizza,就好想食番碗譚仔!食得多美國嘅早餐店,唔係pancake就係煙肉煎蛋,就會好掛住香港茶記嘅沙爹牛麵……

但如果去到外國,如歐洲國家想食壽司,見到迴轉壽司竟然有燒賣同蝦片、有九成壽司都係熟食手卷,就更加會覺得喺香港食日本菜,除咗日本之外,都算數一數二。

以我個人口味而言,除咗泰國之外,冇乜其他國家煮泰國菜好食過九龍城。

喺香港長大,飲食習慣真係冇得呃人……

想食中餐,就算去到唐人街,可能要迎合外國人口味,中餐質素都唔及香港,大部分食物都偏鹹同油膩。雖然口味各人有異,但即使係滿口英文嘅「偽ABC」,只要喺香港長大,飲食習慣都真係冇得呃人……

每次去十幾日外國長途旅行,最大嘅問題就係……好難大便!

好想食清淡嘅烚菜,但外國大部分嘅蔬菜只得沙律。想飲碗媽媽牌滋潤嘅老火湯水,外國只得「杰躂躂」到醬汁咁嘅忌廉湯。

雖然稱唔上「世界第一」,但仍值得香港人去欣賞!

無論同朋友定屋企人去旅行,總係會討論一個話題:「返到香港最想食乜?」

雞煲、茶記、點心、譚仔、打邊爐……其實香港有好多比其他國家出色嘅地方,例如鐵路,雖然港鐵又加價又壞車,但當見識過巴黎地鐵充滿尿味嘅車廂、完全唔user-friendly 嘅買車票機、美國紐約幾乎完全冇裝潢嘅車站,比起好多國家,香港鐵路已經算衛生乾淨同埋準時。

無論同朋友定屋企人去旅行,總係會討論一個話題:「返到香港最想食乜?」

但只係我哋太習以為常,所以平時感受唔到。去旅行的確可以令我哋見識到大世界,但同時亦令我哋更感受到香港嘅美好。即使有好多需要改進嘅地方,亦未去到全世界第一名,但都值得我哋香港人去欣賞。

比起好多國家,香港鐵路已經算衛生乾淨同埋準時。

下一頁:香港真係炒賣天堂,想踢波都硬食「炒場紙」!

相關文章