話說有旅遊KOL share了兩年前酒店控的「酒店談心攻略」,聲稱利用各種理由,與酒店「溝通」,可獲upgrade。我睇完真係得啖笑,不是因為我覺得R嘢有甚麼問題,而是R得肉酸,我睇過啲電郵,英文寫得麻麻哋(記得呀,英文同中文係唔同用法啊),仲要出埋攻略晒命,咁樣先至丟人現眼吖嘛!

人無恥就無敵


好多歐美住客都喜歡先寫封信和酒店溝通,當中有些真的有需要,譬如生日、結婚周年,想給另一半驚喜,又或者有些特別需要,比如坐輪椅的人士,選擇住在電梯附近的房間。不過亦有好多,不分國籍,全天候行使酒店住客權利的人。

酒店談心
在生日、紀念日以及蜜月等重要日子入住,在房源充足的情況下,不少酒店都願意upgrade。

講真,要R,來來去去都係嗰啲,不外乎upgrade房間/ 免費早餐/高樓層/club access,送多個果盤畀你值得幾多錢!如果你覺得咁樣就有賺,我認為你不太了解酒店的運作。

對於五星酒店,幾兜花生值得幾多錢!有房嘅話,upgrade你係人情,唔畀你係道理,好聽啲講做hospitality大家開心,你畀個好評酒店就win win。但如果你搲爛塊面,衰啲講就當畀乞兒。

酒店談心
圖片來源:英皇娛樂酒店官網

談心?講真,普通酒店operation職員一睇你個電郵,已經知道你是龍是鳳。R嘢其實唔使用談心來包裝,冇人想同你談心,酒店都是商業機構,一買一賣,其實合情合理。

如果用網上好評來換upgrade,另一方覺得OK嘅,咪upgrade你囉!其實使乜出攻略?中英文好少少嘅人都可以寫得出一封情理兼備嘅電郵,講明自己想要啲乜嘢,只不過寫一份攻略來「炫耀」,只會令人覺得你純粹cheap精R嘢。

酒店談心
近日有旅遊達人分享在入住酒店前透過 e-mail 與酒店溝通,成功免費 upgrade 房間至套房的經歷,並表示要打一個與酒店「談心」的攻略。

網民反應兩極,有人留言「求攻略」,有人則認為這個做法是貪小便宜、貪心。

我有酒店朋友就跟我說,最衰的客人,通常他們都是在業界的人士,比如做公關、搞活動,或者稍為了解酒店運作的人,知道遊戲規則點玩。寫一封電郵之後,如果不是二十四小時之內回覆,那麼就有痛腳在手,會馬上發爛渣,並且要求跟總經理對話,甚至直接傳電郵給總經理。

總經理通常覺得自己有少少錯在先,未能夠二十四小時之內回覆客人,所以都會息事寧人,大事化小。如果唔係太離譜的要求都會滿足,酒店朋友通常都會覺得十分氣憤,不過又無可奈何。

酒店談心
算吧!老闆錢唔畀客亦唔會益你,嬲都冇用,個客就 blacklist下世再見。

一講到R嘢,酒店業界朋友就非常踴躍報料,大部分都與傳媒和KOL有關,以下case都相當搞笑,同大家分享一下(如有雷同,實屬巧合)。

「有位英國記者覺得自己好有型,經常寫一些勁flirty e-mail,幾次都寫過500字的電郵,目的跟我打關係,R廣告食飯吹水兼媾女,真係好鬼煩兼嘔心。」
「嗰個food blogger食完個漢堡包未落格,已經話未試過另外一間餐廳,擺明R飯食。」

「明明話請嗰個5,000 followers的blogger食飯,佢又死要帶埋另外一個(素人)朋友,話慶祝生日,唔單止要求免費飯,仲要免切餅費,真係cheap到宇宙盡頭。」

酒店談心
一講到R嘢,酒店業界朋友就非常踴躍報料。 | 圖片來源:Stuff.co.nz

真正貴客不用寫電郵

其實講到底,真正的貴賓,根本不會自己訂酒店兼 send e-mail,他們多數透過秘書或者agent訂酒店,甚至在酒店的系統內已經有他們的資料,見到他們的名字已經會自動安排一切他們喜歡的東西,這種我話你知我係邊個、我今日生日喎、我好友善你畀間靚房我的電郵,真正的貴客根本唔需要做呢啲粗重工夫,使乜又要學埋韓文「God bless you」先至得嗰兩個果盤。

酒店談心
這種我話你知我係邊個、我今日生日喎、我好友善你畀間靚房我的電郵,真正的貴客根本唔需要做呢啲粗重工夫。 | 圖片來源:keywordhouse.com

相關文章