港媽令人反白眼事件簿|大聲播Baby Shark

港媽令人反白眼事件簿|大聲播Baby Shark

前陣子網路上爆出,有男子直接正面抽擊港媽,「我都係人哋個仔」,一句KO唔肯叫個細路停止踢椅背的阿媽。

人在外地還是香港,港媽到一地都係,我自己就遇過唔少,簡直反白眼翻到天靈蓋。

1|你教仔但我趕時間

每次我趕頭趕命搭𨋢時,總會遇上港媽「悉心教導」小朋友,「茄墳~襟六字啦!」接著小朋友花了一分鐘才找到6字樓在哪裡,然後戰戰兢兢地按樓層,我心裡無明火起,大佬趕時間啊,嗱嗱聲閂門啦!或者等下次冇乜人,你才教小朋友好不好?

同樣事件,發生喺所有扶手電梯上。其實香港人多擠迫,電梯上總是非常擁擠,如果任由小朋友自己站著或者慢慢行,其實都會阻到後面的人,又危險!要學走電梯,可不可以不要選擇在一個人流千萬的商場內呢?

利申:我冇小朋友我係唔知,但是你阻住我就知。

2|溫咕咕餵食

我明白你母愛大爆發,但是坐在旁邊,聽到港媽說:「Jayden ~快啲食菜菜啦!」「哎吔奶奶呀,好心你幫佢剪細啲先食啦~」不斷重複10次,我想自殺,然後大叫:「佢唔X想食,就唔好畀佢食啦!」如果中間夾雜港式英語,更加想捉個阿媽去再培訓,「Jayden ~快啲食仆Co-li~」

相關文章