機會嚟喇飛雲!新加坡航空宣布在香港招聘空姐及空少,月入連津貼可以高達$29,000,更可享1折-25折買機票福利,每年仲有1套免費機票任擇地點出遊,比起國泰或港龍人工高逾40%!不過要做服務非常講究嘅airline的菇(crew),背後有咩辛酸、份工係咪超筍?

撰文:杜遊珍|相片:新加坡航空

最貼身的Singapore Girls制服考驗

多年沒有在港聘請空姐空少的新加坡航空,今年終於開放畀港人申請!撇除人工福利唔講住,新航服務一向高水準,對空服員要求嚴格,尤其空姐件制服在業界來說堪稱最貼身,傳聞唔少空姐都為了件制服keep住身形!

有現職空姐稱,這件度身訂造的制服其實都有啲彈性,工作時尚算活動自如,低領位因為度身訂造關係,不容易走光,同埋長裙衩位其實可以拉高,在緊急時候可以綁至腰間,不礙逃生。至於保持體形方面,亞洲地區空姐普遍都有潛規則,唔可以加大碼㗎啦!所以聽聞今次面試,立即有埋uniform test,想報名嘅,要開始keep下先!

英文要流利 化妝set頭勁嚴格

今次新航請香港crew,其實有需要間中base喺新加坡的,所以執飛的航線唔局限香港~新加坡同香港~舊金山呢兩條,隨時飛好多東南亞、歐洲同澳洲航點,英文好就預咗㗎喇,但睇過關於新航空姐嘅documentary,新航仲有其他外語training如德文、法文或者關於侍酒的專業培訓畀空姐入職後揀來讀,當然要考核唔係興趣班咁輕鬆啦!

新航空服員入職的培訓為期14星期,除了要接受飛航安全、機艙設施、急救應變等「空姐101」職能訓練, 化妝儀容、談吐溝通及對客禮儀都幾嚴格,髮型、髮髻大小、眼影顏色都有特別要求,Singapore Girls名銜絕唔容易carry㗎!

福利比香港高 不設聘請名額

實際啲,講人工,新航今次算闊綽,人工連津貼每月約有新加坡幣4,500-5,000元(約港幣26,400-29,300元),比起國泰同港航高大約4成;福利除咗一樣有1折機票,新航空姐每年有1套免費機票,比起國泰同港航有4-5套相對較少。打聽過,今次聘請不設名額上限,interview啱嘅都會請去受訓,入職可獲5年合約,之後再按表現review,阿珍覺得好過選港姐之後拍埋啲爛劇囉!

相關文章