移民台灣 | 最低 12 萬港元就走得

移民台灣 | 最低 12 萬港元就走得

香港壓迫嘅生活,可能大家都有移民的想法,特別係 80、90 後。鄰近嘅台灣,好多港人都去過旅行,當地亦有令人愛上嘅自然景色、生活節奏。雖然早年嘅存款移民已經取消咗,不過要 移民台灣 仲有以下方法,有興趣嘅朋友不妨留意下!

text:《 經濟一週》 / photo: 網上圖片

01 | 投資移民在台灣開公司

移民台灣,可以選擇投資移民,喺台灣開立公司,創立資金額 NT600 萬以上(折合 145 萬港元),就可以攞到居留證。只要喺攞到居留證後 1 年內離開台灣嘅時間少於 30 日,或連續 2 年內每年在台住滿 270 日,就可以申請定局證,之後再設籍就可以正式成為台灣人。

移民台灣

02 |創業移民新辦法

「創業移民」是另一個移民台灣的方法,需要的資產相對投資移民少,台灣內政部移民署2015年8月實施新「香港澳門居民進入台灣地區及居留定居許可辦法」,每年名額達2,000個,主要對象係想長期做生意的港澳人。

相關文章