【擁抱芒草海】上大東山前必須知道的12件事(附交通、難度、初哥登山備忘!2018年更新版)

【擁抱芒草海】上大東山前必須知道的12件事(附交通、難度、初哥登山備忘!2018年更新版)

(2018年更新)每年10月尾、11月頭都是大東山芒草盛放的季節,雖然不同媒體都有推介,但仍然有人因為準備不足、欠缺郊遊意識而犯下錯誤,輕則被公審,重則出意外。在此奉勸各位計劃行大東山的香港人,千萬不要盲目登山,若然沒有做足準備,請先閱讀以下 12 大重點,由交通行程備忘到登山難度分析,做個有質素的登山客!

相關文章

There are 2 comments

Add yours
  1. 【保護大東山】網友呼籲:「山屋唔係大台,請勿踩冧屋頂!」 - GOtrip.hk

    […] 正如之前上大東山初哥備忘10件事介紹,未來一個月將會係大東山登山旺季;有關心大東山的朋友早就呼籲各大傳媒唔好再推介,因為眼見芒草山頭每次都被不顧公德的人潮蹂躪,強行屈斷、摧殘芒草、亂揼垃圾,令人痛心!GOtrip編輯部製作備忘,都係想大家做個準備充足而且愛護郊野的香港人,反正咁想去行,就唔該注意登山客應有的責任! […]


Comments are closed.