今集 關西攻略 杜如風 繼續買盡大阪!遊大阪除咗食就係買,講到日本潮牌又點少得童裝呢?今集杜如風就去左人氣童裝店,爸爸媽媽們記得睇下有咩啱小朋友啦,勁食之旅今次就有「軍雞鍋」!想知「軍雞鍋」係乜東東,就要睇下今集嘅好推介!

01 | 服裝店有天台花園 :BIOTOP


BIPTOP在大阪南堀江的分店有四層,以植物、自然為主題的BIPTOP,除了有自家的服飾,也是國內外名牌的Select shop。店的四樓是一個天台花園。店的佈置以大地色為主,有一個小溫室,還有不同植物作裝飾,當然有小盆栽出售。而天台的花園設有餐廳,一樣種滿不同植物,綠色一片,可以感受被大自然包圍的感覺,買都買得開心啲!

bio 1

而嚟到呢度,一定唔可以錯過crossover嘅貨品,分分鐘一世人只係有機會遇見嗰件貨品一次!

BIOTOP

地址:大阪市西區南堀江1-16-1

交通: JRなんば駅(難波駅)步行6分鐘 / 地下鐵御堂筋線心斎橋駅步行6分鐘/地下鐵四つ橋線四ツ橋駅步行5分鐘。
網頁:http://www.biotop.jp

02 | 立花通古著店:KIND

來到大阪shopping,不可不去大阪有名的時裝街「立花通」,古著店連鎖店KIND就有一家在這裡。連古著店都有連鎖店,就知道KIND貨品的水準高!在KIND可以找到不同類型的古著,貨品都保存得相當好,特別一提,KIND可以退稅,啱哂鍾意古著嘅你!

kind1

KIND

地址:大阪市西區南堀江1-24-10
交通:四ツ橋駅步行428m/ 西大橋駅步行466m / JR難波駅步行559m
網頁:http://www.kind.co.jp

03 | 潮牌點少得佢:西松屋

日本潮牌之多,連小朋友的服飾品牌也有,西松屋就是其中一家人氣十足的童裝潮牌。由BB仔至中童的款式都有,相關的產品都有不少,好似童裝鞋仔、小朋友玩具、餐具、零食等都有,連媽媽都可以買埋一份,有一系列的媽媽衫,日本的設計係咪young啲又型啲呢?

sai

呢度兒童衫褲鞋襪配件用品都有,最重要係日本製!

西松屋

地址:大阪市西區九条南1-12-33
交通:大阪市營地下鐵長堀鶴見緑地線大阪巨蛋前千代崎駅即達/JR大阪環狀線大正駅步行約7分鐘
網頁:http://24028.jp

04 |  雞刺身都有得食:軍雞十番

大阪美食今集就有「軍雞」為主的料理,「軍雞」其實是指比較兇惡的雞,即是鬥雞,軍雞活動得多,雞肉也比較有彈性。在軍雞十番可以試到少有的雞肉刺身,其他雞料理還有唐揚雞,雞肉火鍋等。

chick

不過杜如風就話生雞其實食唔到咩雞味,想食到雞味,都係叫烤雞好啲!

軍雞十番

地址:大阪市中央區今橋1-7-19 B1
交通:京阪本線地下鐵堺筋線北浜駅 3號出口步行2分鐘
網頁:http://somerset.co.jp/shamo.html

按此讚好FB:http://goo.gl/dOxRVd

website_fb

相關文章