唔知大家平時入住酒店時,會唔會酒店房提供的夾萬呢?我呢,就視乎情況而定。第一,如果果次只係 Split Duty,即係只會留喺當地幾粒鐘就番嚟,咁我就會瞓覺,全程留喺房,那我就不會用。如果那次會出外,加上是去印度、孟買等地,我就會用(大部份情況,也有少數時候唔記得用!)。

safe-box
圖片來源:www.tripadvisor.com.my

同過唔少同事同房,發現有些人,一入到房,放低行李,即刻拎晒自己的護照、銀包,手飾等,通通放晒入去。(我當時仍在清潔房間中,點解要做埋清潔姐姐果份?詳情睇番我上一篇文!編按:)

當我用消毒紙巾抹乾淨馬桶、沖好一煲熱水再倒咗佢、和檢查完門鎖是否完好後,那同事已經放好嘢入去。

「你有冇嘢要放入夾萬?我鎖啦!」唔,我覺得墨爾本的酒店還好,加上逗留時間不算長,我就不放了!

最好笑的是有一次,同房的同事是整個手袋放入夾萬,佢話,驚清潔姐姐搞佢個袋喎!好吧,其實我也不太需要用到夾萬。

當我以為我的同事們已經將酒店夾萬的功用發揮最大時,我錯了!剛剛聽到一個同事 A 的分享,發現原來酒店夾萬,已經被強國大媽,發揮得淋漓盡致!

事發在瑞士,同事 A 晚上準備跟同事 B 出外吃飯時,在酒店大堂等緊時,聽到耳熟的普通話聲音,見到是一個強國大媽、拉住一個小朋友,應該是孫子,跟前枱職員用普通話「溝通」。

大媽:「##^&*#$*^#$#$*!」大家都知大媽對任何人都只說普通話!職員當然聽不懂她在說什麼啦!氣急敗壞之下,大媽見到同事 A!視線內唯一見到的應該識講普通話的人!

走都走唔切,同事 A 事後轉述我聽時,話大媽一手就抓住她的前臂,要她幫忙翻譯。

原來,她說,她房間的電器壞了!她要求職員隨她上房檢查!

同事 A 已經洗濕咗個頭,跟好陪大媽上房。

個職員入到房,大媽就指住個夾萬話,打不開呀!!職員又召來保安來為大媽打開夾萬。

「佢放咗個魚柳飽入去!!!」同事 A 同我講,原來大媽以為個夾萬係微波爐,放了魚柳飽入去叮,佢仲要後知後覺,拎上手先發現個飽唔熱,先知原來果個唔係微波爐……大媽初頭以為係孫仔惡作劇!

mcdonalds-double-filet-o-fish-4
圖片來源:www.manreviewsfood.com

後來,我到酒店下塌時,望下個夾萬,又真係幾似微波爐喎!

這是我聽過最搞笑離譜用酒店夾萬的事,不知大家又有沒有什麼好笑的分享呢?

集油空姐:

歡迎科勞我面書:https://www.facebook.com/facrewcollection/

相關文章